Scriitori

Gheorghe Asachi si francmasoneria

Publicat: 20 mart. 2014
3
Gheorghe Asachi (n. 1 martie 1788 – d. 12 noiembrie 1869) a fost un poet, prozator si dramaturg roman care s-a nascut la Herta, in nordul Moldovei (azi in Ucraina). Precursor al generatiei pasoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din intemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase in tinerete, manuscrisul Tiganiadei, epopeea bufa a lui Ion Budai-Deleanu.

Vezi si Miscarea antiunionista din Moldova
A fost indrumator cultural in domenii diverse: teatru, scoala, presa, activitate tipografica. Asachi a fost si unul din intemeietorii Academiei Mihailene. A publicat prima gazeta romaneasca din Moldova, Albina Romaneasca (1829). A organizat primele reprezentatii teatrale in limba romana (1816) si Conservatorul filarmonic dramatic (1836). Traduce si adapteaza piese de teatru straine. In poezie, abordeaza toate speciile: ode, elegii, sonete, imnuri, fabule, meditatii, balade. Versifica legendele istorice Dochia si Traian, Stefan cel Mare inaintea Cetatii Neamt. A scris si nuvele istorice (Dragos, Petru Rares, Rucsandra Doamna s.a.), care au constituit sursa de inspiratie pentru nuvelele lui Costache Negruzzi.

Vezi si Academia Mihaileana din Iasi

In 1830 era Venerabilul unei loji din Iasi, iar in 1866 a participa la lucrarile Lojii Steaua Romaniei, tot din Iasi. A fost initiat in francmasonerie la Milano, in Italia.
A fost o personalitate complexa, indrumator si animator al vietii artistice si culturale, organizator al scolilor nationale din Moldova, unul din pionierii picturii romanesti si initiatorul invatamantului artistic in scolile moldovenesti.
Fiul sau, Dimitrie Asachi, a fost de asemenea om de stiinta, a carei activitate a vizat matematica si topografia. Fiica sa, Hermiona Asachi, a fost sotia istoricului francez Edgar Quinet.
Adauga un comentariu