National

Gheorghe Mărmureanu, anunț despre un posibil cutremur devastator

Publicat: 30 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gheorghe Mărmureanu anunț despre un posibil cutremur devastator
Gheorghe Mărmureanu a facut anunțul despre un posibil cutremur devastator

Gheorghe Mărmureanu a făcut anunțul despre un posibil cutremur devastator. România a trecut prin cinci cutremure în doar câteva ore. Seismologul susține că un cutremur mare în țara noastră ar putea avea loc abia în anul 2040.

În cursul acestei dimineți, Marmureanu a declarat faptul că seismele din Vrancea sunt periculoase după ce trec de 7 grade pe scara Richter.

Gheorghe Mărmureanu: “Este posibil ca în 2040 să aibă loc un cutremur mare”

Seismologul Marmureanu a declarat în aceasta dimineața că un cutremur mare ar putea veni în România abia peste 20 de ani, în 2040.

“Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea, din care face parte și județul Vaslui, nu sunt periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deoarece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter.

În România sunt cutremure mici foarte multe, care pleacă din Vrancea, începând de la Botoșani și până la Turnu Severin, deci nu înseamnă că este vreun cutremur din vreo zonă separată că Vaslui, tot din zona Vrancea vine. Așa că vasluienii pot sta liniștiți, că nu este nimic grav”, a spus seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Romania a trecut prin cinci cutremure în doar câteva ore

Nu mai puțin de cinci cutremure s-au produs în noaptea de joi spre vineri, la interval de câteva ore, în zona seismică Vrancea și Vaslui. Cel mai puternic seism a avut magnitudinea 4.2.

Primul cutremur s-a produs joi, 29 Octombrie 2020, la ora 20:37:23 (ora locală a României) în zona seismică Vrancea, Buzău. Seismul a fost slab, având magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 114km. Apoi, la ora 22:00:58 (ora locală a României) s-a produs în Moldova, Vaslui, un alt cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 6km. La câteva minute, la ora 22:14:47 (ora locală a României), în Moldova, Vaslui, având magnitudinea ml 2.1, la adâncimea de 6km.

Cine este Gheorghe Mărmureanu

Gheorghe Mărmureanu a absolvit Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” in anul 1963. Între 1963-1966 a participat la cursurile de mecanică cuantică, de reologie, de matematici speciale la Facultatea de matematică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este promovat lector (în 1964-1972) la discipline de calcul: mecanica corpului deformabil la solicitări statice sau dinamice (seismice). A luat doctoratul în 1970 cu o teză din domeniul corpului deformabil, sub conducerea academicianului Ștefan Bălan.

S-a transferat la Centrul Teritorial de Calcul Electronic Iași (1972-1975), ca șef al departamentului de programe și sisteme. Între 1975-1977 lucrează la București ca cercetător științific la Centrul de Mecanica Solidelor care devine apoi parte a Institutului de Fizica și Tehnologia Materialelor de la Măgurele. Colectivul condus de Mărmureanu este apoi transferat la Centru de Fizica Pământului și Seismologie (viitorul Institut).

Între 1990-1996 este șef al Laboratorului de seismologie inginerească, cercetător științific principal gradul II. Din 1993 în 1996 este președintele Consiliului Științific, din 1994 secretar științific, din 1996 director științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP). Din 2000 până în 2011 a fost director general al Institutului și cercetător științific principal gradul I. Este profesor la Facultatea de Fizică a Universității din București. În 2011, după numirea lui Constantin Ionescu ca director al INFP,este numit director onorific.

Este membru al Societății Române de Fizică; al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion (din 1969) și al World Academy of Sciences (Trieste, Italia).

A primit Premiul Traian Vuia din partea Academiei Române în 1990 pentru volumul monografic Introduction to the mechanics of seismic phenomena and earthquake engineering, Editura Academiei Române, 1987.

Adauga un comentariu