Actualitate

Ghid de supravietuire in sezonul rece. 15 lucruri care va pot salva viata

Publicat: 17 nov. 2018

Ghid de supravietuire in sezonul rece. 15 lucruri care va pot salva viata. Frigul a facut deja doua victime la Iasi. Un pacient de 73 de ani a fost adus de Salvare in coma cu hipotermie severa (23,2 grade Celsius) la urgente.

In spatii deschise:

1. Alegeti haine groase, rezistente la umezeala, care sa va asigure protectia capului, fetei si a mainilor pentru a evita pierderile de caldura si incaltaminte lejera care sa nu impiedice circulatia la nivelul membrelor. 
2. Evitati deplasarile matinale sau nocturne, cand temperaturile sunt extrem de scazute. Pentru fiecare scadere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creste cu 2%.
3. Evitati expunerea prelungita la frig. Alternati expunerea cu repausul in spatii incalzite precum institutii publice, magazinele, statiile de benzina, gari.
4. Evitati imobilizarea prelungita. Consumati lichide calde.
5. Nu va deplasati singuri noaptea, in zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Exista riscul de a va rataci sau de a va accidenta si de a ramane izolat in frig.

In masina. Daca sunteti sofer si plecati la drum lung:

1. Nu uitati sa aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum si medicatia cronica. 
2. Este bine sa aveti in masina paturi sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura incalzirea. 
3. Si in aceste cazuri e bine sa evitati imobilizarea prelungita si sa asigurati macar o activitatea fizica minimala. 
4. NU plecati la drum fara a umple rezervorul intrucat la un consum mediu orar de 1 litru de benzina/motorin[ un rezervor plin de 40-50 de litri va poate asigura incalzirea in masina pentru cel putin o zi. 
5. NU parasiti masina daca este viscol si nu puteti preciza distanta pana la adapost deoarece va puteti rataci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede in conditii de vant si umezeala.

In spatii inchise (locuinta, loc de munca):

1. Mentineti o temperatura de minim 21 de grade (expunerea indelungata la temperaturi scazute, in conditii de repaus si imbracaminte inadecvata poate provoca hipotermie) 
2. Alimentati-va corespunzator si evitati consumul de alcool sau excesul de sedative. 
3. Verificati starea varstnicilor prin vizite periodice sau dati-le macar un telefon. 
4. Verificati periodic functionarea sursei de incalzire (centrala de apartament, resou, soba). 
5. Nu va incalziti la aragaz si nu lasati nesupraveghete sursele de incalzire (sobele) pe durata noptii.

Retineti:

1. Hipotermia e un ucigas tacut.
2. Aproape jumatate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.
3. NU lasati copiii singuri in masina.
4. Semne de alarma. Pacientii prezinta frisoane, piele rece, palida, parestezii(amorteli) la nivelul membrelor, tulburari de echilibru si de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolenta asociate unor respiratii superficiale si cu frecventa joasa, bradicardie, puls imperceptibil urmate de confuzie, halucinatii si coma. Pacientii se pot rani cu usurinta datorita tulburarilor de echilibru iar in functie de severitatea lezionala si a hipotermiei pot ramane imobilizati la domiciliu sau se pot inregistra cazuri letale
5. Prim ajutor. Daca descoperiti o persoana cu hipotermie:
a) asigurati protectia termica (spatiu inchis, protejat de frig si vant, incalzit) si asigurati incalzirea activa si pasiva prin imbracaminte adecvata, consum de lichide calde dar nu alcool;
b) nu expuneti direct persoana la o sursa de caldura precum apa fierbinte, dus sau cada. Datorita deficitului de sensibilitate se pot produce arsuri si pot aparea fenomenele de soc.
c) hipotermia impune evaluare suplimentara si tratament de specialitate.

!!! Nu temporizati prezentarea la spital.loading...

Adauga un comentariu