News Flash:

Ghid - Pagina lui Peste Buna Ziua IASI - Obletele, o pasiune care umple tigaia

30 Iulie 2009
2007 Vizualizari | 0 Comentarii
Ghid Pagina lui Peste Buna Ziua IASI Obletele o pasiune care umple tigaia
Pescuitul la oblete reprezinta unul dintre cele mai relaxante si mai placute stiluri de pescuit, nefiind necesara o investitie prea mare in scule de pescuit. Cu toate ca obletele este un peste de talie mica, momentele traite pe malul baltii la o astfel de partida iti ofera o satisfactie deosebita.

Descriere

Este raspandit in toate apele curgatoare si statatoare din regiunile colinare si de ses. Are un corp lunguiet si subtire, cu o culoare argintie, data de solzii marunti. Aripioarele, dorsala si coada sunt intunecate si, cateodata, usor tivite cu negru. Cele pereche si anala sunt usor galbui. Gura are mandibula inferioara mai lunaa decat cea superioara, fiind o adaptare la modul de hranire. Dimensiunile obisnuite sunt de 10-15 cm si 20-40 grame.



Localizare

Obletele este un peste care se hraneste indeosebi in straturile superioare ale apei.
Traieste in bancuri, inotand aproape de suprafata, foarte atent la ceea ce cade sau pluteste pe apa. In zilele cu soare poate fi vazut in bancuri la suprafata apei, sub forma unor mici sageti argintii. Se hraneste cu insecte mici cazute in apa, facand sarituri afara din apa, dar prefera si larvele rosii de chironomida, viermusii, planctonul, insectele acvatice si larvele lor.



Tehnica de pescuit

Pescuitul la oblete este un pescuit de suprafata, de finete. Primavara este mai usor de capturat, cand, flamand dupa hibernare, cade usor usor in carligul pescarului.
Varga trebuie sa fie usoara, cu o lungime cuprinsa intre 3 si 4 metri. Plutele utilizate pot avea diverse forme, dar cele mai uzuale sunt cele tip bob de mazare. Pluta trebuie sa fie aerodinamica pentru a nu produce un plescait puternic, evitand astfel riscul de a alunga bancul. Grosimea firului folosit variaza intre 0,08 si 0,12 mm. Este indicat sa folosim carlige mici, numerele 16-20, cu tija lunga, iar pluta sa fie echilibrata cu un singur plumb. Viermele il putem aseza in carlig "atarnat", adica intepat la capatul mai gros. Muscatura obletului este rapida, deci necesita atentie maxima din partea pescarului, care va intepa instantaneu, odata cu miscarea in lateral sau scufundarea plutei.



Nadirea

Nada trebuie sa aiba o granulatie cat mai fina, avand in vedere ca in timpul nadirii ea trebuie sa genereze un "nor" in apa. Cea mai buna nada este amestecul din pesmete cu faina de porumb. In apele curgatoare incepem prin a uda treptat nada, pana cand aceasta ajunge la consistenta dorita, dupa care formam pentru o nadire 2-3 bulgari de marimea unor mingi de tenis, pe care ii aruncam, in functie de puterea curentul apei, putin mai in amonte de locul de pescuit.
Dupa momirea bancului, pescarul trebuie sa aiba o cantitate de nada suficienta pentru a-i mentine pe loc. Odata pierdut bancul de obleti, e nevoie din nou de un timp indelungat pentru aducerea lui in zona de pescuit. Pentru mentinerea bancului in zona de pescuit, se nadeste constant, la interval de 10-15 minute.



Gastronomie

Din punct de vedere culinar este foarte gustos prajit in ulei, dupa ce a fost tapetat cu faina de porumb, pana devine crocant. Este ideal si pentru marinata (obleti marinati).



descriere localizare nadirea gastronomie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1331 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019844 (s)

loading...