News Flash:

Ghid Pescuit Buna Ziua Iasi - Nada si momeala

2 Iulie 2009
2752 Vizualizari | 0 Comentarii
Ghid Pescuit Buna Ziua Iasi Nada si momeala
Nada reprezinta un factor important, responsabil in buna masura de succesul unei partide de pescuit, care trebuie sa contina ingredienti de buna calitate, precum si toate principiile necesare hranirii pestilor: glucide, proteine si grasimi. Un amestec bogat in lipide, proteine si glucide va fi mereu apreciat de exemplarele mari. De aceea, toate fainurile grase - ca acelea de arahide, faina de soia, faina de srot de floarea soarelui - sunt apreciate de ciprinide. Granulatia va fi in functie de marimea pestilor pe care ii vizam: cu cat pestii sunt mai mari, granulatia trebuie sa fie mai mare. Cu cat granulatia nadei este mai mare, cu atat aceasta va interesa pestii mai mari (lucru verificat stiintific prin masurarea taliei gurii). O particula mare are un aport de energie mare; in consecinta, va starni interesul pestilor mari. Selectarea particulelor mari de nada se face cu ajutorul unei site fine, care suprima particulele mici, inutile in cazul de fata. Culoarea este foarte importanta: daca vrem sa pescuim platica, nada trebuie sa fie inchisa la culoare; daca pescuim babusca, oblete, rezultate mai bune va avea o nada galbena, ce produce un nor fin la contactul cu apa. Colorarea unei zone a fundului apei in galben sau alta culoare deschisa, puternica, face pestisorii mult mai vizibili pradatorilor (pe acest fond deschis) si, de aceea, indivizii de talie mai mica se aventureaza aici mai rar decat cei mari. Daca efectul de plutire a nadei poate, in unele cazuri, sa atraga si mai multi pesti in locul nadit, in cazul babustii efectul este invers, deoarece aceasta nu agreeaza compania pestilor mici, care o pot deranja. In concluzie, la babusca se foloseste o nada mai inchisa la culoare. Puterea de colant este capacitatea unei nade de a lega mai bine bulgarele. Sunt specii, mai ales cele care se hranesc pe fundul apei, care pot fi tinute mai usor in zona de bile de nada ce se desfac mai greu. Alti pesti, care se hranesc intre ape, vor fi adusi mai usor de nade care produc un nor la contactul cu apa.

Aromele si atractantii

Acum sunt pe piata o mare gama de arome si atractanti. Este bine ca atunci cand pregatim o partida de pescuit, aromele pulbere sa fie amestecate cu nada cu cateva zile inainte, pentru a patrunde mai bine in ea. Mare atentie la dozajul atractantilor. Respectati indicatiile producatorului. Pentru solutii este bine sa aveti o pompa spray, in care sa faceti dilutia necesara de atractant cu apa din balta in care pescuiti. Trebuie recunoscuta eficacitatea aditivilor, fie ei lichizi (tip Aromix) sau praf. Intre acestia, vanilia ramane unul dintre cei mai folositi si mai eficace. Ideea de baza este ca, indiferent de aditiv, faptul ca acesta este dulce determina nada sa fie foarte apreciata de pestii mari, tot timpul sensibili la aportul energetic a ceea ce ingereaza. La un apetit mare trebuie si momeli mari! Nu ezitati sa propuneti pestilor mari momeli voluminoase, de exemplu un cocolos de pasta, un buchet de viermusi. Unele momeli sunt parca special adaptate pescuitului pestilor mari, cum este cazul ramelor, graului sau porumbului. In plus, se poate incerca combinarea unor momeli de culori diferite, de exemplu vierme si rama care in acelasi timp ofera un contrast ce atrage pestii mari. Cand pestele trage, este de preferat sa ii dam ragaz sa inghita momeala decat sa intepam prea repede, riscand un rateu.



Prepararea nadei

Umezirea nadei se face in mod treptat. Se adauga la inceput o cantitate de apa (din balta). Se amesteca bine cu nada, dupa care se lasa circa 10 minute, pentru ca sa se umecteze si granulele mai mari. Se umezeste apoi, pana la consistenta finala pe care dorim sa o dam, folosind pompa spray cu solutia de atractant. In functie de vreme (vant, cald etc.) va fi nevoie sa mai umezim nada din cand in cand. Tineti cont ca nada va deshidrata orice momeala animala, deci puneti doar cat folositi in urmatoarele 10-15 minute. Ce se adauga: larve de libelule, rame tocate, viermusi, viermusi deja inchistati. Momeala, dupa ce se adauga, se amesteca superficial cu nada. Se fac bulgari de marimea unei mingi de tenis (10-15 buc.) cu care se face nadirea grea, la inceputul partidei. Din cand in cand, in functie de frecventa trasaturilor, se mai pot arunca cu prastia sau cu mana bulgari cat o nuca, cam 5-6 bucati odata. In nada mai pot fi adaugate: seminte de canepa prajite, uruiala de grau, orz, secara, porumb, boabe de porumb din conserva (cu tot cu zeama), peleti, sfaramaturi de boilies. Cantitatile care le adaugam nu trebuie sa schimbe adezivitatea nadei. Nadirea abundenta inaintea partidei de pescuit este poate cel mai important factor de care trebuie tinut cont in abordarea unei partide de pescuit la pestii mari.



Nadirea se face in functie de tipul apei

Pestilor mari, mai ales in lac, nu le place sa fie deranjati odata instalati pe nada, asa ca o singura bila de nada aruncata in cursul pescuitului ii poate pune definitiv pe fuga. De aceea este de preferat o nadire masiva la inceput (10, pana la 15 bile mari) si apoi pescuit fara nadire. O alternativa pentru cazul in care, dupa o anumita perioada, pestii totusi nu mai trag, este nadirea exclusiv cu viermusi, cu ajutorul unei prastii. In acest mod, perturbarea pestilor este minima. Pe rau, uneori este necesar ca dupa fiecare "curgere" a carligului cu momeala sa aruncam o mana de nada, mai ales in cazul pescuitului la platica. Tot pe rau, pescuind la babusca, pentru a selectiona exemplarele cele mai mari, ideal este sa facem o nadire cu o nada usoara, de suprafata, in care inglobam casteri (pupe de viermusi). Nada usoara va fi purtata de curent spre aval, antrenand babustile mici mult in josul raului, pe cand casterii vor cobori rapid spre fundul raului, atragand in amonte babustile mari.



Organizarea locului

Daca ne organizam si avem totul la indemana, acest stil de pescuit este o placere si poate fi efectuat de pe scaun, fara sa ne ridicam. Scaunul trebuie sa fie pozitionat pe o suprafata orizontala, pentru stabilitate. In dreapta se vor aranja suportii lansetei. Se vor folosi 2 suporti, unul in forma de "V" anterior si unul in forma de "U", posterior, pentru a putea sprijini manerul lansetei. Inaltimea acestora se va regla astfel incat lanseta sa formeze un unghi spre apa (mai mare sau mai mic, in functie de forma malului), iar varful ei sa fie scufundat cca. 15 cm. Este bine ca prin pozitionare, locul de prindere a mulinetei sa fie in dreptul genunchiului. Tot in partea dreapta a scaunului, langa el trebuie sa se gaseasca cutia ce contine materialele de schimb: carlige legate, plute, plumbi, conectori, etc. Tot in acea zona pozitionati momeala. Nada poate sta intre picioarele pescarului, impreuna cu prastia. Spre partea stanga si in fata vor fi pozitionate juvelnicul si minciogul. Juvelnicul trebuie sa fie suficient de mare (in lungime si in diametru), pentru a permite un acces usor si comod, dar si sa stea in apa suficient de mult pentru a pastra pestii in conditii optime. Minciogul pentru sheffield este mai deosebit: usor, de cca 3 m lungime, fara o deschidere prea mare si cu o plasa cat mai deasa, ecologica. Lungimea exagerata a acestuia este dictata de lungimea lansetei. Aducerea acesteia in pozitie verticala, la scoaterea unui peste, solicita foarte mult blancul zonei de varf. Dupa cum stiti, pescarul rupe lanseta, nu pestele; de aceea, pentru a evita acest lucru, va trebui sa utilizam aceste mincioage lungi, scotand pestele cat mai departe de mal. In general pestele se sperie de apa mica si nu de prezenta pescarului. Celelalte lucruri le vom aseza in spatele scaunului, pentru a nu ne incomoda.



prepararea nadei organizarea locului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1367 (s) | 22 queries | Mysql time :0.018187 (s)

loading...