News Flash:

Ghid practic pentru furat la o licitatie

21 Martie 2008
6251 Vizualizari | 5 Comentarii
• Fenomen alarmant: amploarea mafiei firmelor care depun contestatii la licitatiile de achizitie publica este aproape incontrolabila • Aceste firme au angajati special desemnati pentru a vana licitatiile respective si sa-si ofere produsele lor care corespund cerintelor beneficiarului, se incadreaza in pret dar au componente "fabricate pe vapor in drum dinspre China" sau chiar la mana a doua • Astfel, firmele fantoma obtin sute de mii de Euro pe o licitatie daca o castiga, iar daca nu, oricum n-au nimic de pierdut decat ceva timp • "Din pacate, putem vorbi de un fenomen. Sunt nenumarate cazuri in care asa-zise firme depun contestatii la licitatiile de achizitie publica, fie pe caietul de sarcini si au sau n-au castig de cauza, dau peste cap licitatia respectiva amanand termenul de achizitie care uneori poate fi fatal pentru beneficiar. Uneori, produsele cu care vin aceste firme sunt indoielnice, dar corespund datelor tehnice si astfel te afli in imposibilitatea de a mai utiliza respectivele produse dupa nici jumatate de an", a aratat lectorul universitar Vasile Cotiuga, de la Platforma Arheoinvest a Universitatii Cuza

Tot mai multe firme au gasit metoda ieftina de a se imbogati fara a face mare lucru. Tot ceea ce trebuie sa intreprinda angajatii lor este sa monitorizeze licitatiile ce sunt anuntate si sa-si anunte sefii de "pontul aflat". De aici urmeaza, contra-cronometru, jecmanirea beneficiarului licitatiei. Sub paravanul legii, desigur. Astfel, firmele au doua cai de atac. Prima situatie: participa la licitatii care corespund cerintelor ofertantului insa oferta lor este "fabricata ad-hoc" si, neexistand temei legal de a dovedi aceasta, produsul corespunzand cerintelor din caietul de sarcini, castiga licitatia lejer. Daca nu castiga din prima, tot depun contestatii, pe temei legal de altfel, pana ce aproape distrug nervii partenerilor de licitatie. A doua situatie: daca, din nefericire, angajatii acestor firme afla mai tarziu de licitatia care-i intereseaza, depun contestatie pe caietul de sarcini, poate-poate vor obtine ceva. Oricum, daca nu obtin nimic amana termenul de atribuire a licitatiei. Adesea, aceste taraganari fals-justitiare produc esecul total al licitatiei: perioada de cheltuire a banilor stipulata printr-un act a trecut, iar beneficiarului nu-i ramane decat sa se consoleze ca a fost aproape sa achizitioneze ceea ce avea nevoie. Dupa cum arata Vasile Cotiuga, care a avut de a face cu astfel de firme ce au participat la licitatiile de achizitie publica pentru Platforma Arheoinvest, s-a aflat in urma unei licitatii ca o firma din Botosani a castigat licitatia si i-a livrat computere corespunzatoare caietului de sarcini, dar de marci care au numai datele tehnice bune, insa comportamentul lor in timp este precar.

Caracatitele


"Din pacate, putem vorbi de un fenomen. Sunt nenumarate cazuri in care asa-zise firme depun contestatii la licitatiile de achizitie publica, fie pe caietul de sarcini, fie la licitatie si au sau n-au castig de cauza, dau peste cap licitatia respectiva amanand termenul de achizitie care uneori poate fi fatal pentru beneficiar. Uneori, produsele cu care vin aceste firme sunt indoielnice, dar corespund datelor tehnice si astfel te afli in imposibilitatea de a mai utiliza respectivele produse dupa nici jumatate de an. Spre exemplu, anul trecut am avut o licitatie de achizitie publica a unei ambarcatiuni pentru Platforma Arheoinvest. O firma din judetul Ilfov a depus o contestatie pe caietul de sarcini, chipurile acesta nefiind realizat bine. Firma a pierdut, dar noi ne-am ales cu o paguba de peste 60 mii Euro. Aceasta deoarece banii trebuiau cheltuiti in acelasi an, iar termenul la care ne-a dat un raspuns Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor era tardiv", a precizat lectorul universitar Vasile Cotiuga, de la Platforma Arheoinvest a Universitatii Cuza. Banii pentru achizitia ambarcatiunii proveneau pe baza unui proiect ce a primit finantare prin programul desfasurat de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS) si trebuiau cheltuiti pana la finele anului 2007.

Caietul de sarcini


Pentru realizarea caietului de sarcini este nevoie nu doar de un specialist, ci si de o gandire care sa anticipeze miscarile pe care le vor face eventualele firme care vor licita deoarece acestea se gandesc intai la profitul lor si nu la multumirea celui, in caz de castiga licitatia, ce va primi respectivele obiecte. In domeniul medical, aceasta mafie si-a intins bratele si mai mult. Un medic stie de ce tip de medicament are nevoie, insa la achizitiile publice, firmele impun produse care ar avea aceeasi calitate insa nu este asa. Cum medicul respectiv nu poate indica precis producatorul medicamentului respectiv, totul depinde de onestitatea firmelor licitante, insa ce mai conteaza cand in joc sunt bani grei... Ca solutie, Vasile Cotiuga a propus ca firma contestatara sa depuna o garantie, in valoarea sumei licitate. Aceasta suma ar trebui sa fie executata in cazul in care, cum este cazul beneficiarilor care trebuie sa cheltuiasca suma intr-un anumit interval, din cauza contestatiei neloiale pierd finantarea. In fapt, aceasta responsabilizare a firmelor trebuie sa fie completata si cu realizarea unui caiet de sarcini, la limita legii, in ceea ce priveste datele produsului pentru care se face licitatia, tocmai pentru a nu avea surprize cu firme castigatoare ce vor livra second-hand-uri cu etichete de produse noi sau cu date tehnice foarte bune numai pe hartie.

Fara scrupule


Sunt doua tipuri de firme care produc pagube ce pornesc de la zeci si sute de mii de Euro. Primul tip de firma il reprezinta acelea care vaneaza licitatiile care, cred ele, se potrivesc cu profilul lor de activitate. Desi nu au prea mare experienta, liciteaza, incercandu-si norocul. Oricum, n-au nimic de pierdut, legislatia permitandu-le sa conteste fara a fi trase la raspundere daca au contestat nefondat. Al doilea tip de firme sunt cele mai bine dezvoltate in "trucarea" licitatiilor. Practic, acestea sunt cele mai periculoase. Iata si pasii urmati de aceste firme-caracatita care aduc enorme pagube beneficiarilor. Dupa ce cumpara caietul de sarcini, in timp record fac rost de produsul care corespunde cerintelor beneficiarului. Aici intervine siretlicul sau trucul firmelor-fantoma. Cum beneficiarul este obligat prin lege sa nu indice in caietul de sarcini nici un fel de elemente care ar conduce imediat spre o prea mare personalizare a produsului sau produselor care fac obiectul licitatiei, unele dintre firmele care liciteaza gasesc produsul cerut la un pret rezonabil, sa nu bata la ochi ca e prea ieftin sau prea scump, adica neincadrabil in bugetul licitatiei. In caietul de sarcini, de exemplu, nu se poate preciza ca se doreste un computer Dell, ci se scriu doar anumiti parametri, parametri care pot corespunde si unui calculator "confectionat" in satul Glodenii Gandului de o firma obscura.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

caracatitele fara scrupule
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (5)

desteptatorul  | #32128
In sfarsit au descoperit si ziaristii ce magarii se fac de cativa ani incoace! Bravo ma va miscati repede!
Achizitoru  | #32129
Autorul are dreptate in unele privinte, din pacate firmele romanesti (si nu numai) cauta profitul cu orice pret si nu actioneaza pentru o pozitionare reala pe piata bazata pe competitivitatea produselor /serviciilor/lucrarilor pe care le ofera.
Din pacate, acestea prospera si pe lipsa de rigoare a celor care trebuie sa le verifice calitativ produsele/serviciile/lucrarile. Legislatia actuala "plange" pe umarul "bietelor" firme care trebuie sa prospere si ele cumva (inseland legal pana la urma tot statul care plateste prin banii pe care-i aloca de la buget).
P.S. Firma aia din Botosani nu este cumva "ELSACO"?
firma  | #32130
F. bun articol , merita sa mai investigati si sa gasiti cazuri concrete . Magaria cu pc-uri de marci tip gemina - intrarom si panther , tiger de la elsaco este practicata permanent . Toate institutiile publice au patit-o cu preturi mici si parametri chipurile buni .
Licitatii de mascarada  | #32131
Ce va mai mirati atata cand vine un SRlist cu astestatele masluite si "invinge" in licitatie o firma cu peste 1000 de angajati la valori la care sunt practic imposibil de realizat in termenii corecti ai ofertei.
Proiectantul elaboreaza o "simulare" a proiectului lui pe baza caruia se fac ofertele pentru licitatie care se cheama devizul martor. Pe baza acestui deviz martor care se anunta in documentatia de atribuire, participantii nu au voie sa depaseasca cu mult valoarea martor max 5%.
Da de unde, vine ala SRListul care peste noapte a obtinut toate atestatele pe care o firma mare le ia in multi ani de experienta cu lucrari similare, si...., atentie, le castiga la 50-55% din valoarea martor. Si culmea beneficiarul nu se alarmeaza ca s-au castigat lucrarile lui la 50% din martorul calculat de proiectant, cand de fapt ar trebui sa se intrebe daca va fi buna sau nu calitatea executiei.
Numai valoarea ofertei lui e sub valoarea extraselor de materiale ale firmei mari, deci fara manopera, utilaj, transport, indirecte sau profit. De unde si pina unde poate sa scoata asa valori ?
Sunt mult mai multe nereguli : plata muncii necalificate la negru, materiale neatestate de standardele cerute de beneficiar, materiale netrecute prin facturi, cantitati de lucrari ascunse neexecutate deloc sau neconform normelor .
Florin  | #32132
Bun articolul,numai ca e scris numai din punctul de vadere a unui achizitor.
Daca s-ar fi comentat si din punctul de vedere a unui ofertant,ar fi fost un articol complet.Nu am vazut de exemplu nici un comentariu despre tehnicile utilizate de autoritatile contractante (in realizarea caietului de sarcini) astfel incat sa poata castiga licitatia doar anumiti ofertanti,care presteaza eventual anumite " servicii".
Cum sant introduse o multime de conditii de calificare, asa doar sa-i descalifici pe altii,etc.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013903 (s)