Magazin

Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi – Cele mai mari descoperiri medicale din ultimii ani

Publicat: 22 feb. 2010

Anii 2000-2009 au fost marcati de descoperiri medicale incredibile, ce au schimbat modul in care sunt privite unele boli si au salvat vieti. Virusurile sunt vinovate de boli precum cancerul de col uterin (lucru ce a dus la dezvoltarea unui vaccin) si s-au descoperit tratamente noi pentru HIV. Cel mai important lucru este ca multe dintre aceste descoperiri au deschis calea cercetarilor si tratamentelor noi.

Vaccinul HPV

Cercetatorii si-au dat seama de rolul HPV-ului (virusul papiloma uman) in cancerul cervical, iar de acolo a mai fost doar un pas pana la dezvoltarea vaccinului. Este un lucru extraordinar ca un vaccin sa reduca prevalenta unui cancer atat de comun cum este cancerul de col.

Primul transplant de fata din lume

In 2005, in Franta, a fost facut primul transplant de fata din istorie, necesar pentru refacerea chipului unei femei desfigurate de cainele ei. Operatia a reprezentat un lucru mare pentru chirurgii din toata lumea, caci transplantul de fata este o procedura extrem de complexa.

Descoperirea celulelor stem

Pentru prima data, cercetatorii au reprodus cu succes un organ tridimensional, cu functionabilitate perfecta: un dinte de rozator. Nu este vorba de o inima sau un rinichi, insa este un inceput, iar cel putin pentru stomatologi, este chiar o revolutie. Astfel, implanturile si lucrarile dentare ar putea ramane in trecut.

Retrovirusul XMRV

Aceasta descoperire este una extrem de importanta pentru bolnavii de oboseala cronica. Se banuia de multa vreme ca un virus sau o problema imunitara ar putea fi de vina pentru aceasta suferinta, insa a durat multa vreme pana sa se ajunga la un acord.

Un singur medicament pentru tratamentul HIV

Tratamentul pentru HIV era extrem de complex in trecut, presupunea medicatie multipla, ce trebuia luata la momente precise ale zilei, in fiecare zi. Acum, exista doar o singura pastila care le face pe toate. Avand in vedere ca in lume exista peste 33 milioane de oameni care sufera de aceasta boala si ca HIV-ul este a patra cauza de deces mondial, simplificarea terapiei este un pas important.

Tratament pentru degenerescenta maculara umeda

Degenerescenta maculara legata de varsta este o boala care provoaca pierderea vederii. Pana de curand, nu exista nici un tratament pentru un tip de degenerescenta maculara, si anume cea umeda. Aceasta boala presupune formarea de vase sangvine noi in spatele retinei, vase extrem de fragile, care se rup si provoaca hemoragii oculare. Aceste hemoragii duc la orbire. Vestea buna este ca acum exista un medicament care le poate preveni.

Importanta obezitatii infantile

Oamenii sunt din ce in ce mai constienti ca fenomenul obezitatii infantile se raspandeste si fac mai mult pentru a o stopa. Astazi, parintii, profesorii si autoritatile isi unesc eforturile pentru a le crea un mediu mai sanatos copiilor, incepand cu mancarea pe care o consuma la scoala si acasa.

Circumcizia pentru preventia HIV

Circumcizia masculina nu este un lucru nou, dar faptul ca ea poate preveni infectarea cu HIV este o descoperire! Cercetatorii au aratat ca barbatii circumcisi ar putea preveni milioane de cazuri de infectari cu HIV.

Nano-medicina

Nanotehnologia va revolutiona medicina. Aceasta poate fi folosita pentru a trimite medicamente care sa actioneze tintit si care sa interactioneze cu celulele. Sunt asteptate multe lucruri bune din partea acesteia pentru viitorul apropiat.loading...

Adauga un comentariu