Magazin

Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi – Cum ne alegem medicul stomatolog?

Publicat: 15 feb. 2010

Acest tip de alegere pare aparent usor, însa în esenta se pot comite greseli irepetabile, pacientii fiind dezorientati si intrand în primul cabinet care le iese în drum. O alta posibila capcana poate fi firma luminoasa cu un sirag de titluri, ce nu se regasesc în practica, pacientul nebeneficiind de fapt de servicii reale, consecintele acestora fiind grave de multe ori. Ce trebuie sa cautam, de fapt:

Competenta reala a echipei careia ne adresam, ale caror CV-uri si cazuri rezolvate se gasesc de cele mai multe ori pe site-ul cabinetului;
Decizii terapeutice corecte;
Biomateriale compatibile;
Inalt profesionalism în domenii de avangarda tip implantologie orala.

Este necesar, în calitate de pacienti, sa fim supusi unui examen clinic atent, însotit de examene radiologice minim invazive, ce ofera informatii utile despre structura osoasa, despre tratamentele pe canal efectuate. Este foarte important sa fim informati despre starea de sanatate orala în momentul prezentarii la cabinetul de medicina dentara, precum si despre posibilitatile terapeutice de solutionare. Sunt situatii clinice în care dorinta pacientului trebuie analizata atent, nefiind în acord cu decizia terapeutica corecta. Pacientul îsi poate dori fatete integral ceramice, fiind cucerit de aceasta varianta de tratament vazuta pe site, însa faptul ca este diagnosticat cu bruxism poate contraindica aceasta alegere. Este foarte important sa vorbim de o terapie individualizata. Pacientii trebuie sa fie informati, sa cunoasca metodele si tehnicile actuale, însa fiecare varianta terapeutica trebuie particularizata fiecarui caz clinic în parte. De multe ori criteriul socio-economic constituie un obstacol ce ne deviaza de la solutia terapeutica ideala. Nici un tratament stomatologic nu poate fi realizat decat în contextul interdisciplinaritatii, deosebit de importanta fiind evaluarea starii generale si alegerea tratamentului stomatologic adecvat, în acord cu asteptarile pacientului, dar si cu posibilitatile si limitele generate de starea locala. Idealul unui tratament stomatologic consta în îmbinarea functionalitatii cu elementele de estetica dento-faciala, în vederea atingerii acestui deziderat pacientului trebuind sa i se explice întreaga paleta de restaurari odontale sau protetice prin intermediul carora sunt restabiliti parametrii afectati de prezenta cariei sau a pierderii dintilor. Pe langa profesionalism, trebuie sa regasim în cabinetul de medicina dentara atmosfera calda, prietenoasa, favorabila unei relatii de colaborare medic-pacient eficienta, în contextul unei dotari corespunzatoare si a utilizarii unor metode de sterilizare sigure.
Profesor Universitar Dr. Norina Consuela Forna
Decan Facultatea de Medicina Dentara
Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa Iasiloading...

Comentarii
 • Cam miroase a publicitate mascata. Cum adica a alegeti cabinetul doar daca are „inalt profesionalism în domenii de avangarda tip implantologie orala”? Adica daca nu face si implantologie, nu e bun? Pai si daca n-am nevoie de implante? Iar restul articolului e o barba pe care numai unii o inteleg. Oameni buni, duceti-va la dentistul in care aveti incredere, si atit!

 • CINE VORBESTE DE CV-uri!? Ea care si-a facut lucrari cu ajutorul altora. Are peste 400 de lucrari stiintifice. Credeti ca este posibil sa faci asa ceva in cativa ani, sa faci si avere , sa conduci o disciplina, sa fii si mama si sotie , sa calatoresti prin strainatate etc?
  Sa fim seriosi domnilor. Este mult mai rea si mai frustrata decat cel care a educat-o asa – si caruia i-a si muscat mana.
  Face orice santaj pentru a face rost de bani. Forteaza studentii si medicii sa plateasca cotizatie la o asociatie inexistenta. Colaboreaza tocmai cu secretara cu care s-a afecerea diplomelor false. Nu mai vorbim cum se poarta cu cei din facultate. Groanic. Este exact stilul comunist de care Romania in 2010 trebuie sa scape.
  Se lauda ca numai ea este experta si restul sunt niste „needucati” si ameninta pe la toate congresele ca vor vedea ce se va intampla daca ea ii va judeca.

 • Cam scurta lista de titluri. Cum de nu scrie ca este si chirurg si avocat , judecator si uneori calau ? Valoarea mea , valoarea mea nu o are nimenea . Asa ar trebui sa fie titlul articolului. Cam cat ai platit pentru articol. Ai inceput sa tai chitanta la cabinet sa tot promiti ca asa vei face?

 • Eu ma duc la medicul stomatolog,la care simt eu ca ma intelege,ma trateaza bine.Nu cred ca este vreun medic stomatolog care sa nu vrea sa te trateze bine , toti isi dau silinta.

 • Sunt pacienta d-nei Forna si sunt mai mult decit multumita de consultatiile pe care mi l-ea acordat de-a lungul timpului. Da – e foarte ocupata – decan, profesor, medic renumit, sotie si mama – sincer ma intreb daca doarme noaptea… In ceea ce ma priveste si seara pe la 22.00 m-a primit daca am avut o urgenta, si in prag de Paste si in prag de Craciun. E Medic inainte de toate… I-am orientat pe toti cunoscutii cu danturi pocite sa mearga la cabinetul doamnei. De ce aruncati asa usor cu noroi? Sa va fie rusine. Eu una am spus doar adevarul Sper sa il cititi. Sanatate Doamna Forna! Ciinii latra…

 • Norina n-a fost nici odata Medic stralucit,,,afost impinsa tot timpul. iar titlu de chirurg oro-maxilo- faciala e prea de tot,unde bunului simti?????

Adauga un comentariu