News Flash:

Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi - Factorii cauzali ai obezitatii

8 Septembrie 2009
740 Vizualizari | 0 Comentarii
Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi Factorii cauzali ai obezitatii
• Dupa 30 de ani frecventa instalarii obezitatii incepe sa creasca • Cu toate acestea, in prezent, in tarile civilizate, cu nivel de trai ridicat devine tot mai ingrijoratoare obezitatea la copii si adolescenti, datorita obiceiului de a consuma alimente concentrate in calorii, bauturi dulci carbogazoase si a activitatii fizice tot mai reduse •In anul 2007 cercetatorii au descoperit gena obezitatii si leptina (proteina satietatii) • Aceasta descoperire explica, intr-o anumita masura vechea teorie, valabila si astazi a obezitatilor familiale, transmise ereditar


Obezitatea reprezinta cresterea rezervelor adipoase ale organismului si este consecinta aparitiei unui bilant energetic pozitiv, adica energia de aport (ce mancam) este mai mare decat energia de consum zilnic. Mai exact, obezitatea reprezinta cresterea masei corporale cu peste 20 la suta fata de greutatea ideala. Factorii cauzali ai obezitatii se impart in doua categorii: A. Predispozantti (favorizanti); B. Determinanti.
Factorii predispozanti: varsta. Dupa 30 de ani frecventa instalarii obezitatii incepe sa creasca. Totusi, in prezent, in tarile civilizate, cu nivel de trai ridicat devine tot mai ingrijoratoare obezitatea la copii si adolescenti, datorita obiceiului de a consuma alimente concentrate in calorii, bauturi dulci carbogazoase si a activitatii fizice tot mai reduse. Mai exista si alte perioade in care se poate instala obezitatea la femei cum ar fi: sarcina, alaptarea si menopauza; Obezitatea este mai frecventa la femei decat la barbati. Ocupatia: Exista locuri de munca care necesita efort fizic redus sau mediu, unde obezitatea este mai frecventa decat in locurile de munca care necesita efort fizic crescut si unde obezitatea este rara. Frecventa obezitatii este crescuta la cei din industria alimentara si la cei care, datorita naturii activitatii zilnice profesionale iau masa la ore tarzii, trebuie sa participe la mese festive sau de afaceri si incearca sa-si invinga oboseala psihica si stresul cu mese copioase si bauturi alcoolice. Aparent obezitatea reflecta bunastarea, de aceea este de asteptat ca ea sa predomine la cei cu venituri mai mari. Chiar daca uneori, este adevarat, in ultimul timp, datorita educatiei sanitare de combatere a obezitatii, dar mai ales informatiilor accesate de aceasta categorie de persoane cu venituri mai mari si instruite (diferite diete, stiluri de viata, in special asiatice, influente din alimentatia altor popoare, cum ar fi cele mediteraneene, care consuma nenumarate salate apetisante, dar cu calorii putine, mult peste, ulei de masline, piept de curcan si produse lactate degresate) plus accesul la numeroasele procedee de remodelare corporala, ore la sala de fitness, aerobic, etc - determina faptul ca numarul de obezi sa fie invers proportional cu gradul de cultura, civilizatie si venituri. Stresul: In cazul in care este de lunga durata determina scaderea dramatica a "hormonului fericirii", neurotransmitator secretat in creier adica serotonina, care este responsabila de starea de bine a omului si totodata grabeste aparitia senzatiei de satietate (prin actiunea asupra centrului satietatii din creier). Pentru a mai diminua efectele neplacute ale scaderii serotoninei putem consuma alimente bogate in triptofan (aminoacid esential care intra in structura proteinelor) cum ar fi: carbohidrati complecsi: paine integrala, lactate degresate, orez, cartofi, mazare, etc. Tot stresul determina si scaderea secretiei de dopamina, cu efecte similare. Lipsa de somn: aceasta perturba echilibrul proceselor metabolice. Practic datorita lipsei cronice de somn determinata de griji, anxietate, nevroze si depresii da tot metabolismul peste cap. Si astfel, contrar, vechea idee preconceputa ca somnul ingrasa este falsa. Este importanta si calitatea somnului fiind necesar un somn adanc, linistit si odihnitor. Somnul superficial, cu vise, cu treziri in timpul noptii cu adormire dificila si dificultati la trezire (te trezesti mai obosit decat atunci cand te-ai culcat). Acest somn nu este de nici un folos in reglarea proceselor metabolice si aparitiei senzatiei de satietate. Sedentarismul: Pentru cei care desfasoara activitati profesionale care necesita efort fizic mic sau mijlociu, cat si pentru cei fara ocupatie este obligatorie miscarea in aer liber (plimbari, jogging sau gimnastica circa 20 de minute pe zi). Consumul anumitor medicamente, cum ar fi: sedative, anxiolitice, somnifere, antidepresive si chiar unele medicamente administrate la persoanele cu hipertensiune arteriala.

Factori determinanti

Factorii determinanti sunt urmatorii: Genetic. In anul 2007 cercetatorii au descoperit gena obezitatii si leptina (proteina satietatii). Aceasta descoperire explica, intr-o anumita masura vechea teorie, valabila si astazi a obezitatilor familiale, transmise ereditar. Aportul de calorii. Singura forma de a introduce energie (calorii) in organismul uman o reprezinta alimentatia. De aceea, cresterea aportului de calorii in obezitate este legata de trei factori: perturbarea senzatiei de foame, perturbarea senzatiei de satietate si modificarea comportamentului alimentar. Foamea comanda si declanseaza actul alimentar. Satietatea este sentimentul de confort si satisfactie care obliga la incheierea aportului de alimente. Comportamentul alimentar este o notiune mai complexa, care cuprinde numarul si durata meselor, cantitatea si calitatea alimentelor consumate, adica reprezinta atitudinea individului fata de actul alimentar. Alimentatia excesiva din punct de vedere caloric este un factor de necontestat in aparitia tuturor cazurilor de obezitate. Consumul energetic al organismului. Este a doua componenta a bunei functionari nutritionale. Acesta este in atentia cercetatorilor care se ocupa de obezitate, pentru ca exista dovezi incontestabile despre unele persoane obeze care nu mananca mai mult decat persoanele cu greutate normala, iar la acelasi regim restrictiv caloric, ritmul de slabire este diferit. Se accepta aproape unanim, ca majoritatea persoanelor devin obeze prin scaderea cheltuielilor energetice. Caracteristica termogenezei in obezitate este apreciata din punct de vedere al componentelor sale: 1. rata metabolismului de repaus, 2. efectul termic al alimentelor, 3. termogeneza adaptativa si 4. efectul termic al efortului.
1. Rata metabolismului de repaus reprezinta energia consumata de organism pentru mentinerea functiilor vitale, adica 60% ÷ 75% din cheltuiala zilnica de energie a organismului. Este influentata de urmatorii factori: dimensiunile corpului, varsta, sexul, starea de nutritie, functia tiroidiana, activitatea sistemului nervos si, probabil, alti factori necunoscuti. Valoarea sa absoluta in obezitate este crescuta fata de normoponderali, este mai mare la barbati si scade odata cu varsta. I se atribuie un singur rol in instalarea obezitatii si anume, scaderea necesitatilor energetice odata cu inaintarea in varsta. 2. Efectul termic al alimentelor este format din caldura produsa dupa ingestia unui pranz. Reprezinta doar 10 la suta din totalul de calorii consumate si este energia utilizata pentru digestie, absorbtie, transportul si metabolizarea alimentelor ingerate. Valoarea ei depinde de: continutul caloric si calitativ al pranzului, starea de nutrisie si dieta anterioara a persoanei. Unele forme de obezitate se insotesc de un efect termic al alimentelor mai mic decat normal si de aici decurge depozitarea caloriilor in exces sub forma de grasimi. 3. Termogeneza adaptativa este consumul de energie pentru rata metabolica de repaus (modificari ale temperaturii mediului inconjurator, ingestie de alimente, stres si emotii). Termogeneza adaptativa scade odata cu introducerea restrictiilor calorice si creste in prezenta supraalimentatiei. 4. Efectul termic al efortului reprezinta energia necesara pentru activitatea musculara. In conditii de activitate fizica normala el reprezinta 30 la suta din consumul energetic, dar valoarea sa este extrem de variabila, in functie de durata si intensitatea efortului depus.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

factori determinanti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1446 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019631 (s)