News Flash:

Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi - Tratamentul dietetic in diabetul zaharat de tip 2

1 Decembrie 2009
1340 Vizualizari | 0 Comentarii
Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi Tratamentul dietetic in diabetul zaharat de tip 2
• Dieta este elementul terapeutic cel mai constant al diabetului zaharat • Dieta pacientului diabetic trebuie sa fie cat mai apropiata de dieta persoanelor nediabetice • O problema fundamentala pentru respectarea permanenta a dietei de catre pacient este ca ea sa nu fie restrictiva, monotona, costisitoare sau greu de realizat in practica • Alimentele trebuie sa se suprapuna cu numarul de calorii calculat, precum si cu procentele de glucide, lipide si proteine

Dieta este elementul terapeutic cel mai constant al diabetului zaharat. Aceasta este indispensabila tuturor formelor de boala si reprezinta, cel putin la unii pacienti, singurul element terapeutic cu care se poate obtine echilibrarea pacientului. In diabetul zaharat de tip 2 noninsulino-dependent tratamentul initial are trei componente: dieta, exercitiul fizic si produsele naturiste. Dieta pacientului diabetic trebuie sa fie cat mai apropiata de dieta persoanelor nediabetice. Aceasta trebuie individualizata in functie de: varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, posibilitati financiare, greutate corporala, valorile colesterolului si trigliceridelor, tensiunii arteriale, afectarii renale sau a altor complicatii. O problema fundamentala pentru respectarea permanenta a dietei de catre pacient este ca ea sa nu fie restrictiva, monotona, costisitoare sau greu de realizat in practica.

Recomandari

Recomandarile nutritionale pentru diabetici se refera la urmatoarele elemente: numarul de calorii (dieta ajustata in functie de greutatea pacientului); glucidele trebuie sa reprezinte 50-55 la suta din ratia calorica, ocolindu-se glucidele simple cu absorbtie rapida si produsele rafinate, care pot fi permise intre 5-10 la suta din aportul energetic; fibrele alimentare (legume, leguminoase, cereale si fructe) trebuie sa asigure zilnic o cantitate de 30-35 grame; lipidele trebuie sa reprezinte 30 la suta din calorii, incluzand mai putin de 10 la suta grasimi saturate, 10 la suta grasimi mono-nesaturate si 10 la suta grasimi poli-nesaturate, iar aportul de colesterol trebuie sa fie mai mic de 300 miligrame pe zi; proteinele trebuie sa reprezinte 12-15 la suta din numarul de calorii, cu precizarea ca, in caz de afectarea renala nu se va depasi cantitatea de 0,8 grame pe kilogram corp; cantitatea de sare trebuie sa fie mai mica de 7 grame pe zi iar la hipertensivi mai mica de 3 grame pe zi; alcoolul nu este necesar, dar nici interzis in cantitati mici. Pacientii care trebuie sa evite alcoolul sunt cei cu trigliceride crescute, obezitate sau hipertensiune; edulcorantele sau indulcitorii sunt de doua tipuri respectiv necalorice (zaharina, aspartam, ciclamat) care sunt permise cu moderatie si calorice (sorbitol, fructoza) care trebuie incluse in calculul caloriilor.



Alcatuirea regimului alimentar

In alcatuirea unui regim alimentar, care sa indeplineasca aceste conditii trebuie respectate urmatoarele etape: 1. Precizarea caracteristicilor generale ale dietei; 2. Calculul aportului caloric necesar, care trebuie sa realizeze scaderea in greutate la supraponderali sau cresterea in greutate la subponderali. La normoponderali, dieta va fi normocalorica. Calculul numarului de calorii se face, in functie de varsta, sex si grad de activitate fizica. Pentru activitatea sedentara sunt necesare 25-30 kilocalorii pe kilogram corp pe zi. Activitatile profesionale se impart in 4 grupe de necesar caloric: usoare (30-35 kilocalorii pe kilogram corp pe zi); medii (36-40 kilocalorii pe kilogram corp pe zi); mari (41-45 kilocalorii pe kilogram corp pe zi); exceptionale (mai mult de 45 kilocalorii pe kilogram corp pe zi). 3.Impartirea caloriilor pe cele trei principii energetice trebuie sa fie alcatuita din, 50-60 la suta glucide (eviatarea glucidelor simple in favoarea glucidelor complexe), 25-35 la suta lipide (o treime animale si doua treimi vegatale) si 12-15 la suta proteine (jumatate animale, jumatate vegetale).
Privitor la continutul glucidic, alimentele se impart in: alimente interzise diabeticului (zahar, miere, biscuiti, prajituri de cofetarie, smochine, curmale, prune uscate, gem de prune, marmelada, dulceturi si lapte condensat indulcit); alimente permise limitat diabeticului (painea alba, painea graham, cartofii, orezul, pastele fainoase, fasolea boabe, mazarea uscata, fructele proaspete si sucurile de fructe); alimente permise diabeticului (morcovi, telina, sfecla, ceapa uscata, usturoi, rosii, salata, ardei, varza, vinete, praz, lapte si derivate, carne, peste si derivatele lor).



Selectarea alimentelor

Cu cat continutul glucidic al unui aliment este mai mic, cu atat continutul in fibre alimentare este mai mare. Fibrele au rolul intarzierii golirii stomacului, a digestiei si absorbtiei glucidelor, evitand cresterile glicemice postprandiale. Singurele inconveniente al unui aport excesiv de fibre (mai mare de 40 grame pe zi) sunt reprezentate de pierderea de calciu si accentuarea tendintei la osteoporoza.
Notiunea de index glicemic exprima diferenta de efect de crestere a glicemiei raportata la cresterea glicemiei indusa de zahar si considerata suta la suta. Alimentele bogate in glucide complexe au un index glicemic mai mic de 1, putand fi uneori chiar mai mic de 0,5. De aceea sunt recomandate diabeticului alimentele cu index glicemic cat mai mic. 4. Urmatoarea etapa consta in alegerea alimentelor ce urmeaza a fi consumate intr-o zi. Acestea trebuie sa fie cat mai variate si alese astfel incat din ele sa poata fi alcatuit meniul zilnic cu trei mese principale si doua sau trei gustari mici. Alimentele trebuie sa se suprapuna cu numarul de calorii calculat, precum si cu procentele de glucide, lipide si proteine. Pentru acest lucru, atat medicul cat si pacientul trebuie sa foloseasca tabelele cu continutul alimentelor in proteine, glucide, lipide si calorii. In practica de zi cu zi, diabeticul isi cantareste alimentele. Dupa o perioada, el ajunge la o apreciere destul de corecta a greutatii diferitelor alimente. 5. Aceasta etapa consta in impartirea glucidelor pe numarul de mese precizat. 6. Ultima etapa consta in modul de pregatire al alimentelor in asa fel incat sa se mentina integral principiile nutritive din alimente si procesul de digestie sa fie usurat, fara a produce compusi iritanti pentru mucoasa gastro-duodenala.



Dieta diabeticului ponderal

Dieta pacientului adult cu diabet de tip 2, cu exces ponderal, prezinta unele particularitati. Principalul obiectiv in aceasta forma este scaderea in greutate. Dieta va fi hipocalorica, in functie de gradul excesului ponderal; numarul de calorii va fi mai mic de 25 kilocalorii pe kilogram corp pe zi din greutatea ideala. O dieta de 1400 kilocalorii este compatibila cu o activitate profesionala obisnuita si determina pierderea a 0,5 kilograme pe saptamana. In acesta forma de diabet, glucidele simple vor fi evitate cu mare strictete, consumandu-se glucide complexe. Chiar in perioada de scadere ponderala, procentele de glucide, lipide si proteine vor ramane aceleasi, numarul de calorii fiind cel scazut. In toate cazurile, scaderea in greutate amelioreaza toleranta la glucoza, iar castigul in greutate scade aceasta toleranta, datorita cresterii rezistentei periferice la actiunea insulinei. Multi pacienti pot fi echilibrati numai prin dieta si preparate fitoterapeutice (afine, dud alb, teci uscate de fasole si mesteacan).
Dieta diabeticilor de tip 2 adulti, fara exces ponderal, va fi normocalorica, iar distributia principiilor alimentare va fi cea indicata persoanelor sanatoase. Si la acesti pacienti, 90 la suta din glucide vor fi din categoria glucidelor complexe.
Respectarea acestor reguli, consultarea cat mai frecventa cu medicul specialist diabetolog va mentine pentru perioade indelungate starea de sanatate a pacientului cu acest tip de diabet, evitand aparitia complicatiilor si intarziind cat mai mult posibil instaurarea tratamentului medicamentos sau chiar al celui cu insulina.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

recomandari selectarea alimentelor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1449 (s) | 22 queries | Mysql time :0.022562 (s)