News Flash:

Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi - Vitaminele C si D - surse de energie si sanatate

15 Septembrie 2009
811 Vizualizari | 0 Comentarii
Ghid Sanatate Buna Ziua Iasi Vitaminele C si D surse de energie si sanatate
Pentru a trece cu bine peste lunile de toamna si pentru a evita episoadele de imbolnavire specifice sezonului, este bine sa fie luate o serie de masuri. Sunt foarte indicate, in acest sezon, vitaminele C si D. Vitamina D are multiple roluri. In mod clasic, ea a fost asociata cu profilaxia rahitismului si a osteomalaciei, fiind un component de baza in ceea ce priveste formarea si mentinerea unui os sanatos. Cercetari moderne au fundamentat insa unele cunostinte mai vechi referitoare la rolul vitaminei in apararea antiinfectioasa. Potrivit specialistilor revistei FarmaciaTa.ro, vitamina D necesara organismului vine in cea mai mare parte (aproximativ 90 la suta) din sinteza sa la nivelul tegumentelor, sub actiunea unor radiatii din spectrul ultraviolet (UVB). Fiind o vitamina liposolubila, ea se depoziteaza in organism daca sintezele si aportul sunt excedentare. In consecinta, in perioadele cu soare din abundenta, vara sau toamna, trebuie sa ne facem rezerve care sa ajunga eventual pana in primavara. Desigur, azi stim ca statul in exces la soare nu este sanatos, fiind un factor de risc pentru diferite cancere de piele. Dar de primavara pana toamna inclusiv este bine ca macar de 3 ori pe saptamana sa ne expunem fata, bratele si picioarele, aproximativ 20 de minute. In acest fel, iarna nu ne va prinde pe "picior gresit". Vitamina C, un agent important in controlul imunitatii, este sintetizata indeosebi din legume si fructe. Fiind o vitamina hidrosolubila, nu se depoziteaza. Deci trebuie sa o avem permanent la indemana, de preferat dintr-o sursa naturala unde se gaseste alaturi de cofactori cu actiune sinergica. Toamna si iarna, in mod special, avem nevoie de vitamina C. O sursa excelenta o reprezinta muraturile, mai ales daca sunt pregatite din legume bogate in respectivul nutrient (varza, ardei grasi, gogosari). De aceea, o camara care ofera aceste produse este un adevarat laborator al sanatatii. Cu doua mentiuni: nu adaugati multa sare (este doar un factor adjuvant in conservare) si nu aruncati zeama muraturilor, deoarece este foarte bogata in minerale si vitamine. Poate fi folosita la alte preparate (ciorbe, mancaruri).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1402 (s) | 22 queries | Mysql time :0.025050 (s)