News Flash:

Ghid turism - Buna Ziua Iasi - Dulciurile turcesti

29 Mai 2009
1168 Vizualizari | 1 Comentarii
O calatorie intr-un loc nou inseamna si degustarea bunatatilor locale. Dulciurile turcesti sunt renumite pentru aromele diverse. Rahatul, halvaua si fisticul sunt printre cele mai celebre "bucurii dulci".

Rahatul Turcesc este un tip de dulciuri originar din Turcia, facut din zahar, arome alimentare si amidon. In tara de origine, acest produs este cunoscut sub numele de lokum sau (arhaic) ca rahat lokum, fiind un produs foarte popular in tot spatiul balcanic. Rahatul are o consistenta similara cu a jeleului, fiind insa mai solid, mai lipicios si mai opac. Mai mult, datorita continutului foarte ridicat de zahar, este mult mai dulce decat majoritatea dulciurilor, fiind mai apropiat in aceasta privinta de serbet decat de jeleu. De obicei, se comercializeaza taiat in cuburi mici (cu latura de 2-3 centimetri), acoperite cu zahar pudra pentru a nu se lipi intre ele sau de mana. Produs inca din secolul al XV-lea, initial el se producea din miere, melasa si faina. Pe masura ce zaharul a devenit mai ieftin, acesta a inlocuit mierea si melasa in compozitie. Daca la inceputuri rahatul era disponibil numai in cea mai simpla varietate (continand doar zahar, amidon si apa), astazi se poate cumpara intr-o varietate mare de culori si arome (cele mai populare fiind de lamai, portocale, cacao si fistic). Totodata, exista si varietati de rahat care contin in mijloc fistic, alune, nuci sau migdale, sau care sunt acoperite cu diverse alte dulciuri, precum nuga. In Romania a fost introdus in secolul XVIII, alaturi de braga, nuga si baclava, intai prin intermediul Fanariotilor, negustorilor din Levant si Constantinopol, devenind apoi unul din produsele caracteristice pentru balciurile si targurile muntene de secol XVIII - XIX. Traditional, in Romania si in spatiul balcanic, rahatul se serveste dupa cafea, impreuna cu un pahar de apa rece. Aceasta traditie este insa din ce in ce mai rara, rahatul fiind astazi servit de unul singur, odata cu schimbarea culturii cafelei. Mai mult, rahatul a fost introdus in bucataria traditionala romaneasca - una din retetele cele mai folosite de cozonac incorporeaza bucati de rahat in compozitie.



Halvaua

De fapt, halvaua a fost una dintre gaselnitele gurmanzilor indieni, transmisa mai departe in Asia de Vest, in Peninsula Balcanica, dar si in zona mediteraneana. Pentru diferite culturi, nume diferite. Astfel, era numita "halava" (in limba sanskrita), "halvah" (in limba iudaica), "halawi" (in limba araba), "helva" (in limba turca) sau "halwa" (in limba indiana). Creativitatea si-a spus cuvantul, fiecare popor adaptand reteta pe gustul sau. Totusi, ca elemente comune s-au pastrat grisul, zaharul si nucsoara.



Fisticul

In sudul Asiei se foloseste fisticul, iar in zona Marii Mediterane, susanul. Unele retete au printre ingrediente fructe uscate si stafide. Pe langa nucsoara, gustul aparte este dat de scortisoara, de sofran si de apa de trandafiri. Toate ingredientele sunt amestecate, formandu-se o pasta, care apoi se asaza in forme speciale, dreptunghiulare.

halvaua fisticul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

ion  | #70185
Ca poale`n brau, cozonac, prajituri cu miere de albine... n`o fi bune?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1395 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015357 (s)

loading...