News Flash:

Ghid Turism BUNA ZIUA Iasi - Gastronomia bulgareasca

31 Iulie 2009
2456 Vizualizari | 0 Comentarii
Ghid Turism BUNA ZIUA Iasi Gastronomia bulgareasca
Bucataria traditionala bulgara este considerata drept una dintre cele mai sanatoase din Europa, nu numai datorita ingredientelor folosite, ci si datorita modului in care sunt preparate. Mancarurile bulgaresti sunt foarte usoare, pregatite cu ulei de floarea soarelui in asa fel incat ingredientele sa isi pastreze calitatile naturale. In special ghiveciurile si iaurtul au un loc de onoare pe masa. Un fapt destul de putin cunoscut este acela ca modul de preparare a iaurtului a fost descoperit chiar pe teritoriul Bulgariei, iar bulgarii sunt foarte mandri de descoperirea lor. Adevaratul iaurt bulgaresc este foarte consistent si are un gust specific extrem de placut. Specialitatile traditionale se gatesc cu foarte multe legume si cu carne fiarta sau fripta la gratar, mai ales de pui sau de peste. Cea mai folosita mirodenie este cimbrul de gradina (numit chubritsa sau cubrica), pe care il puteti intalni in aproape toate felurile de mancare. Felul de mancare cel mai caracteristic pentru gastronomia bulgareasca este ciorba de fasole, ale carei compozitie si gust difera de la o regiune la alta, in functie de traditia locala. Muraturile bulgaresti sunt de senzatie, asa ca nu incercati cumva sa treceti pe acolo fara sa le gustati. Foarte apreciata este si salata bulgareasca Shopska, a carei reteta provine de la locuitorii din apropierea oraselor Sofia si Dupnice, binecunoscuti prin conservatorismul lor. In vreme ce inainte de masa bulgarii iau cu placere ca aperitiv o tarie de fructe, excelenta gastronomie bulgareasca este completata de numeroasele vinuri locale de foarte buna calitate, care se numara (mai ales cele rosii) printre cele mai apreciate la nivel european. Soiuri de vin tipic bulgaresti sunt Gamza si Mavrut (rosii), precum si Dimiat si Pamid (albe). Gastronomia este influentata de cea turceasca si greceasca, dar asta nu insemna ca nu va ofera caracteristici unice. Desi nu este vorba de lipsa de peste datorita numeroaselor rauri - preferintele bucatariei bulgaresti se indreapta mai degraba spre felurile de mancare cu carne. In seara de Ajun masa se intinde cu 7-9 feluri de mancare, printre care si o paine coapta cu o moneda - cel care o gaseste se spune ca va avea un an plin de noroc. Berea bulgareasca este din ce in ce mai apreciata si in unele restaurante de buna calitate se serveste si la halba. Cea mai cunoscuta marca este Stara Zagora, despre care se spune ca este cea mai gustoasa, si care se exporta. Printre bauturile tari specifice pentru Bulgaria se numara rakija (rachiu de vin), mastica (lichior de anason), lichorul de menta si vodca. In ceea ce priveste desertul, nici aici bulgarii nu stau mai prejos. Prajitura cu crema de banane, placinta - un amestec inconfundabil din branza de oaie si lapte, nuga bulgareasca si cate si mai cate! Reteta bulgareasca Budinca de orez cu peste afumat Produse : 250 g orez, 300 g peste afumat, 6 rosii, 1 ceasca de smantana, 50 grame cascaval ras, unt, sare Mod de preparare : Orezul se fierbe in 400 ml de apa cu sare, la care se adauga bucatile de unt. Rosiile se inabuta in apa fierbinte, apoi se descojesc si se taie bucati. Se indeparteaza pielea pestelui afumat si se dezoseaza cu atentie. Intr-un vas caruia i s-au uns in prealabil marginile cu ulei se asaza orezul fiert, peste care se pun bucatile de peste si de rosii in straturi. Deasupra se toarna smantana putin sarata, cateva bucatele de unt, apoi se presara cascavalul ras. Acestea se tin la cuptor aproximativ 7-8 minute, pana cand cascavalul formeaza o crusta. Se serveste cu salata de legume proaspete.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

reteta bulgareasca
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1392 (s) | 22 queries | Mysql time :0.037509 (s)