News Flash:

Ghidul patronului tepar

27 Octombrie 2000
853 Vizualizari | 0 Comentarii
•Astazi, despre minunile facturilor fictive •Lunar, puteti scapa de pana la 5 ani de inchisoare, fara nici un efort, si furand pe saturate •Metoda e la mintea cocosului, la indemana oricui si, practic, imposibil de descoperit

Ziua de Iasi continua seria de sfaturi practice pentru patronii cu apucaturi de domeniul penalului, insa fara chef de infundat puscaria. Falsul in acte, evaziunea fiscala, contrabanda - iata numai cateva dintre infractiunile de sezon pe care le puteti comite cu inima un pic mai usoara si fara grija penitenciarului. Lasati-va avocatul sa se recreeze putin si aplicati metoda falsurilor autentice, asa cum am botezat-o noi ad-hoc. Pentru ca implica falsificarea unor documente contabile greu de obtinut pentru cei care inca mai cred in respectarea legii, insa la indemana oricarui patron mai cu simtul aventurii. Actele in cauza, asa-numitele documente cu regim special, sunt facturi fiscale, chitante, registre de casa, pe care firmele evazioniste le falsifica. "La complexele comerciale din tara sunt zeci de baieti binevoitori care te servesc, contracost, cu toate actele de care ai nevoie: facturiere sau chiar facturi la bucata, documente de provenienta a marfii si, in general, cam orice este nevoie pentru a justifica o marfa de provenienta ilegala. Toate aceste acte servesc la eludarea legilor fiscale, adica la evaziune", au declarat surse avizate din cadrul Directiei de Finante.

Facturile, cand vin, de unde vin?

Actele respective sunt imprimate autentice, cu elementele de siguranta cerute de lege, fapt care face foarte dificila depistarea evaziunilor. Conform surselor citate anterior, nu este tocmai treaba dificila sa introduci in circuitul economiei subterane acte cu regim special. Aceste acte sunt tiparite de Imprimeria Nationala si distribuite numai de anumite firme, doar agentilor economici inregistrati la Registrul Comertului. Pentru a fi valabile, documentele respective trebuie apoi inregistrate la Directia de Finante. O firma cu idei evazioniste poate cumpara, de exemplu, un facturier nou-nout, pe numele ei. Apoi il inseriaza la Finante, pe acelasi nume, pentru a putea emite in mod legal facturi fiscale. Iar la iesirea din Directia de Finante din Iasi - ghinion! - contabilul neatent pierde facturierul respectiv. Pe care apoi il declara pierdut si nul, conform legii, pentru a exonera astfel firma in cauza de orice raspundere privind actele emise pe baza imprimatului respectiv.

O evaziune nu vine niciodata singura

Nu este de mirare, insa, ca mai tarziu, dupa cateva saptamani, imprimatele cumparate, inregistrate, inseriate si apoi pierdute la Iasi sa apara, de exemplu, in complexul comercial Doraly sau Europa din Bucuresti. Documentele prezinta toate elementele de identificare legala, iar un control la fata locului sau pe traseul pe care este transportata marfa nu va descoperi ilegalitatea decat daca inspectorul care controleaza are un noroc chior sau un fler teribil. Daca factura este descoperita, sa zicem, in Timisoara, iar firma in cauza are sediul in Iasi, nimeni nu se va sinchisi sa caute daca facturierul din care a fost emis actul este sau nu pierdut, mai ales ca documentul pare in ordine. Iar daca aveti si inspiratia sa cumparati imprimatul respectiv pe numele unei firme-fantoma, un controlor mai sarguincios nu va avea decat sa caute sediul fictiv al firmei respective prin garsoniera pensionarei vaduve care nu a stiut ce acte semneaza. Metoda va permite sa aduceti marfa introdusa ilegal in tara, va mai da posibilitatea de a nu introduce in contabilitate anumite marfuri, pe care ati dori sa le pastrati doar in memorie si in cont. De asemenea, puteti, pe aceleasi cai, sa scoateti din stoc marfuri - la sanchi! - catre alte firme fantoma, fara, insa, ca marfa sa va paraseasca depozitul. De ce ati face una ca asta? Posibilitatile sunt enorme: sa nu platiti taxe sau impozite, sa va mutati banii si marfa dintr-o parte in alta de sa crape Garda Financiara jucandu-se cu tidulele. Succes!

Evaziunea fiscala este in crestere

Serviciul de Audit intern al Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi a recomandat Garzii Financiare sa intensifice controalele care vizeaza combaterea evaziunii fiscale, precum si pe acelea care urmaresc corectitudinea cu care agentii economici intocmesc actele contabile. Un document al Serviciului de Audit afirma ca evaziunea fiscala descoperita de Garda Financiara a crescut in judetul Iasi, atat ca numar de cazuri constatate, cat si ca valoare efectiva a impozitelor si taxelor nedeclarate. Conform raportului de audit intern, Garda Financiara a intocmit aproape 10.000 de acte de control, precum si de procese-verbale de constatare si de sanctionare a contraventiilor contabile. Cele mai multe note de control s-au referit la netinerea la zi a registrelor de casa, a jurnalelor de vanzari si de cumparari, precum si pentru depasirea plafoanelor de numerar si de sold zilnic. Documentul Directiei de Finante mai arata ca Garda Financiara a descoperit o incidenta tot mai mare a cazurilor in care agentii economici folosesc documente justificative fictive.
Mihai URSU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012709 (s)