Economic Local

Ghidul programului Casa Verde Fotovoltaice a fost modificat. Ieșenii pot să-și schimbe instalatorul care montează panourile fotovoltaice în baza unei cereri

Publicat: 14 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ghidul programului Casa Verde Fotovoltaice a fost modificat. Ieșenii pot să-și schimbe instalatorul care montează panourile fotovoltaice în baza unei cereri
Ieșenii care au proiecte aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice și vor să monteze panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor din mediul rural trebuie să consulte ghidul programului întrucât au apărut o serie de modificări importante. Ieșenii primesc 20.000 de lei pentru fiecare proiect eligibil

Ieșenii cu proiectele aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice pot să se transfere la un alt instalator doar în baza unei cereri. Aceștia au mai mult timp la dispoziție să implementeze proiectele, astfel că vor putea instala panourile fotovoltaice pe locuințele din mediul rural timp de 12 luni de la semnarea contractelor de finanțare

Ieșenii își pot schimba instalatorul care montează panourile fotovoltaice dacă depun o cerere la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Astfel, prin modificările și completările aduse ghidului de finanțare al programului Casa Verde Fotovoltaice, persoana fizică căreia i-a fost aprobată cererea de finanțare poate să se transfere de la un instalator validat în cadrul programului la un alt instalator validat. Transferul solicitantului aprobat/beneficiarului final se poate realiza după obținerea acordului de la instalatorii vizați, cel prin intermediul căruia a fost înscrisă persoana fizică și cel la care se dorește transferul, în baza unei cereri motivate, supusă aprobării AFM.

Cererea trebuie să cuprindă acordurile reprezentanților legali/împuterniciților celor doi instalatori implicați în procesul de transfer, respectiv a instalatorului validat de la care se transferă beneficiarul final și a instalatorului validat la care se transferă beneficiarul final. Cererea se va transmite de către solicitantul aprobat/beneficiarul final prin intermediul poștei electronice la adresa responsabilului de proiect. În cazul în care acordurile din cerere sunt semnate de împuterniciți, se vor transmite inclusiv împuternicirile notariale și copiile după cărțile de identitate ale împuterniciților.

Ieșenii acceptați în programul Casa Verde Fotovoltaice trebuie să respecte o serie de reguli pentru montarea panourilor

În urma analizei cererii solicitantului aprobat/beneficiarului final, aprobarea ori respingerea transferului va fi comunicată de Autoritate, prin poșta electronică, atât solicitantului, cât și instalatorilor implicați. Odată cu comunicarea aprobării, AFM va transmite instalatorului validat la care se transferă beneficiarul final și credențialele care-i vor permite acestuia să vizualizeze documentele dosarului solicitantului. Dosarul solicitantului/beneficiarului final, în format fizic, va fi transmis de instalatorul inițial, prin intermediul serviciilor poștale/de curierat, către instalatorul cu care s-a optat continuarea implementării proiectului, în termen de 15 zile de la primirea comunicării de aprobare. Instalatorului cu care s-a optat continuarea implementării proiectului i se va acorda dreptul de vizualizare a documentelor încărcate în vederea realizării conformității documentelor.

Acesta va confirma Autorității, prin intermediul poștei electronice (adresa de e-mail a responsabilului de proiect) preluarea dosarului, în format fizic, precum și rezultatul efectuării conformității documentelor, în termen de maximum 20 de zile de la primirea aprobării transferului. Numai în condițiile confirmării de preluare a dosarului și a realizării conformității de către instalatorul cu care s-a optat continuarea implementării proiectului, Autoritatea va efectua transferul în aplicația informatică a dosarului solicitantului aprobat/beneficiarului final și va acorda dreptul de operare a datelor de care beneficiază acesta.

Ieșenii au mai mult timp la dispoziție să monteze panourile fotovoltaice

De asemenea, potrivit noului ghid, ieșenii au mai mult timp la dispoziție să implementeze proiectele, astfel că vor putea instala panourile fotovoltaice pe locuințele din mediul rural timp de 12 luni de la semnarea contractelor de finanțare. Potrivit noilor prevederi, este permisă modificarea amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietății, indiferent de loc (dacă a solicitat montarea pe clădire și dorește montarea pe altă clădire, dacă a solicitat montarea pe clădire și dorește montarea pe teren). Cererile de decontare se depun exclusiv online prin intermediul e-mail-ului/aplicației informatice. Beneficiarii și instalatorii validați au obligația de păstrare/arhivare a documentelor pe perioada de valabilitate a contractelor încheiate cu AFM. În anul 2020, au fost depuse din Iași 52 de cereri, dar numai jumătate dintre cei care au depus dosarele la AFM au fost eligibili la finanțare. Ajutorul acordat de la bugetul de stat este de 20.000 de lei.

Ieșenii au investit 768.000 de euro în panourile montate pe locuințele din mediul rural

Interesul pentru programul destinat achiziției de panouri fotovoltaice a fost mare din partea ieșenilor. În perioada 2015-2018 au fost finanțate 128 de dosare depuse de către ieșeni la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași. Beneficiarii acestor fonduri de la stat au primit 6.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat. Cu banii obținuți și-au montat pe locuințe panouri fotovoltaice cu ajutorul cărora reușesc să economisească energie electrică. Unul dintre ieșenii care a accesat banii prin intermediul programului „Casa Verde”, actualul „Casa Verde Fotovoltaice”, este Aurel Barsaniuc, din comuna Aroneanu. Ieșeanul spune că are costuri mai mici la factura de energie electrică datorită panourilor fotovoltaice montate pe acoperișul casei. Pentru anul 2021 nu a fost stabilită perioada de depunere a cererilor de finanțare în acest program cu tradiție.

Adauga un comentariu