Boli si tratamente

Ghidul simptomelor provocate de o tumora cerebrala

Publicat: 09 feb. 2015
7

Diagnosticul de tumora cerebrala rastoarna lumea celui care primeste un astfel de raspuns in urma unor analize si investigatii. Chiar si celor mai curajosi le este greu sa se descurce, cu toate ca nu toate tumorile sunt cancerigene. Cancerul cerebral include tumori cerebrale primare – adica cele care afecteaza sistemul nervos central, dar si cele formate in creier ca metastaze ale cancerelor altor organe. In randurile de mai jos vom indica unele simptome care pot avea legatura cu un cancer cerebral, dar care nu ar trebui utlizate ca baza pentru diagnostic, si care in cele mai multe cazuri starnesc griji nefondate. Daca aveti dubii, contactati-va medicul. De fapt, de multe ori, tumorile cerebrale nu dau simptome clare: sunt cazuri de tumori fara simptome si alte cazuri cand semnale de acest tip indica alte probleme de sanatate, nu cancer. Fiecare zona a creierului controleaza functii specifice ale corpului, apoi, in functie de localizarea tumorii e posibil sa aveti simptome diferite, ca urmare a intreruperii functiei acelei zone. De exemplu:

Tumora in lobul frontal: tulburari de slabiciune, confuzie, paralizie, probleme de memorie, probleme de intelegere a limbii. Tumora in lobul temporal: perceptiile vizulale si auditive schimbate, tulburari de memorie, limbaj, de intelegere si executare a comenzilor simple, de perceptie a spatiului, convulsii. Tumora in lobul occipital: halucinatii, convulsii, dificultati vizuale. Tumora in lobul parietal: paralizie, dificultati in miscari mai complexe (cum ar fi scrisul), convulsii. Tumora pe cerebel: probleme de echilibru si de coordonare, dificultate in executarea unor miscari de precizie, dureri de cap, greata si varsaturi.

Simptomele pe baza emisferelor cerebrale: Creierul este impartit in doua emisfere, dreapta si stanga, fiecare cu cate patru lobi. Fiecare emisfera, asa cum e cunoscuta, controleaza partea opusa a corpului. Asa ca, daca simptomele afecteaza partea dreapta, tumora este localizata in emisfera stanga si invers. Aceasta regula nu se aplica pentru tumorile care afecteaza cerebelul.

Simtome cauzate de presiunea tumorii: Toate tumorile au tendinta de a creste si de a invada tesuturile din jur. Printre simptomele cauzate de presiunea pe care o exercita tumora asupra structurilor invecinate – oase ale craniului sau creierul propriu zis se numara: dureri de cap foarte puternice, care nu pot fi calmate de analgezice si antiinflamatoare, convulsii, greata, varsaturi si probleme vizuale.

Adauga un comentariu