Info Turism

Ghiudemul tataresc, pe cale de a deveni oficial produs traditional dobrogean

Publicat: 27 feb. 2015
9
Ghiudemul tataresc, un preparat crud-uscat gustos si cu savoare aparte, facut dupa o reteta simpla – folosita de sute de ani de tatarii stabiliti in Dobrogea, este pe cale de a deveni, oficial, un produs traditional dobrogean.
Si asta datorita pasiunii si ambitiei lui Marius Iosif, un constantean care, de circa doi ani, prepara ghiudemul tataresc „Mos Iosif”, intr-un spatiu special amenajat la Tuzla, ghiudem despre care spune ca are exact „gustul inconfundabil de bun” al celui pe care il manca in adolescenta la bunicii sai de la Medgidia, ai caror vecini erau preponderent etnici tatari.
„Fac cu pasiune preparatele. (…) Am facut pentru mine, pentru prieteni, acum doi ani am inceput asa … mai usor, dar in ultimul timp lucrez ceva mai in forta. (…) Ghiudemul este natural suta la suta, nu punem niciun fel de conservant, nu contine E-uri, nu contine aditivi, nu punem absolut nimic de genul acesta. Ghiudemul se pastreaza la rece si se poate tine sase luni, chiar un an, singurul lui conservant fiind ingredientele folosite”, spune producatorul, in timp ce feliaza cu mare mandrie o potcoava din ghiudemul tataresc preparat de el, indemnandu-ne totodata sa-l gustam.
Reteta este simpla si nu reprezinta niciun secret, sustine Marius Iosif, mentionandu-ne ca ghiudemul este gata de a putea fi consumat dupa un proces de maturare de 21 de zile de la inceperea prepararii lui.
Ghiudemul tataresc este facut din carne tocata, jumatate de oaie si jumatate vita, condimente si mirodenii, fiind folosite mate de vita.

Vezi si Produsele traditionale romanesti, apreciate in Germania 

„Carnea de oaie si carnea de vita se toaca la masina de tocat, ingredientele se macina pe loc, avem aici o rasnita. Punem ienibahar, usturoi, sare, piper, coriandru. Carnea este de calitate …. Se face pasta, se adauga condimentele corespunzator gramajului si se baga la malaxat. Se malaxeaza ori cu mana, ori cu masina, depinde de cantitate, dar noi preferam malaxarea la mana pentru ca iese amestecul mai omogen. Malaxorul este bun si el, dar la cantitate mare de carne. Pasta se lasa 36 — 48 de ore la frig, la cel mult 6 grade, pentru a-si trage aromele si apoi se baga in mate. Se umple matul cu ajutorul acestui … eu ii zic carnatar, are o palnie, o manivela”, a explicat producatorul, prezentandu-ne apoi un alt spatiu, camera unde ghiudemul trebuie sa se usuce, scrie agerpres.ro.
Dupa terminarea procesului de maturare si uscare a ghiudemului, preparatul ajunge in etapa finala, cea de ambalare in vid si etichetare.
„Ghiudemul se pune la zvantat in camera frigorifica, ori afara daca conditiile atmosferice permit. Se tine la o temperatura cuprinsa intre 9 si 12 grade, la zvantat si uscat. Punem si o ventilatie suplimentara ca sa il usuce cat mai repede, ca avand multa apa la inceput el trebuie sa se zvante mai repede. Sunt aparatele de dezumidificat aerul, nu trebuie sa aiba peste 70% umiditate. Procesul de maturare dureaza 21 de zile. In a 21-a zi din momentul in care s-a preparat pasta, este gata. Am calendar, un grafic, scriem temperaturi, scriem umiditatea la fiecare si in a 21-a zi ghiudemul este gata de ambalat”, a spus Marius Iosif. 

Vezi si Carnatii, slanina sau palinca ii incanta pe straini 

Acesta a atentionat ca intre ghiudemul tataresc si cel turcesc exista diferente. Cel tataresc are ienibahar si mai mult usturoi, iar cel turcesc contine chimen in loc de ienibahar si usturoi aproape deloc.
Carnea folosita pentru ghiudemul tataresc preparat la Tuzla provine de la animale din crescatoria proprie a producatorului sau de la animale achizitionate de la abator.
„Referitor la materia prima, avem si noi aici o crescatorie, acum avem doar vitei. Mai luam de la persoane autorizate, de la abator de la Lumina, de la Dragalina”, a afirmat intreprinzatorul particular.
Marius Iosif sustine ca nu se lasa pana cand ghiudemul tataresc pe care il produce nu va fi atestat ca produs traditional dobrogean de catre Ministerul Agriculturii.
„Produsul acesta — ghiudem tataresc — am vrut sa-l si autorizez, am mers cu el la MADR, am depus pentru atestare ca produs traditional, dar dosarul mi l-au respins. M-a ajutat cineva, dar acel cineva nu era in domeniu, trebuie sa ma ocup personal, sa iau tot caietul de sarcini, tot ghidul sa-l iau de la A la Z si sa fac asa cum scrie acolo. Ei nu sunt rau intentionati, am fost sa vorbesc cu dansii ca sa vad si eu de ce s-a respins si, cu adevarat, au fost multe greseli. (…) Dar nu ma las, vreau sa refac caietul de sarcini si sa depun pentru atestare ca produs traditional”, a sustinut Iosif.
Ghiudemul tataresc, un produs crud-uscat cu gust si miros deosebit de placute, specifice sortimentului de carne maturata, dar si condimentelor si mirodeniilor folosite, cu o culoare naturala — brun inchis, poate fi servit taiat felii subtiri, ca aperitiv.




Adauga un comentariu