Sport

Gimnastica ritmica: CSS Gym Conrado se confrunta cu numeroase probleme

Publicat: 14 ian. 2000

•Raluca Puiu a suferit o ruptura de muschi •Mihaela Hilitanu a parasit Iasul pentru Oradea

Noul an a debutat nefericit pentru antrenorul CSS Gym Conrado Iasi, prof. Constantin Radu, cateva dintre cele mai valoroase eleve ale sale nefiind in deplinatatea fortelor fizice. Cea mai buna gimnasta a orasului nostru in anul care a trecut (la egalitate cu Marlena Amironesei), Raluca Puiu, a suferit la finele lui 1999 o accidentare grava, ea fiind externata in urma cu cateva zile dintr-un spital din Constanta, dupa ce a fost operata la genunchi.

La un antrenament obisnuit, sportiva ieseana a suferit o ruptura musculara, starea genunchiului sau agravandu-se odata cu trecerea timpului. „A fost operata de un medic specialist foarte bun iar interventia a reusit”, a spus profesorul Radu. „Din pacate, Raluca va sta departe de covor o buna perioada, revenirea sa la forma initiala putand fi destul de tarzie”, a continuat antrenorul. Deoarece o nenorocire nu vine niciodata singura, alte cinci gimnaste ale clubului iesean sunt si ele in imposibilitatea de a da randamentul maxim. Madalina Bujor are probleme la genunchi iar Adelina Ursache, Mihaela Panaite, Oana Cozma si Monica Mihai poarta fase gipsate in urma caderilor pe gheata.

In afara accidentarilor, un alt motiv de ingrijorare al antrenorului il constituie lipsa fondurilor, aceasta criza financiara ducand automat la exodul sportivelor spre alte „zari” mai luminoase. Asa s-a intamplat si cu cea mai valoroasa junioara din tara, Mihaela Hilitanu, aceasta fiind deja in pregatiri la Oradea, club ce ofera gimnastei conditii infinit mai bune decat cele de la Iasi. Oricum, tehnicianul iesean spera intr-o rezolvare favorabila ambelor parti in cazul Mihaelei Hilitanu, sportiva putand avea, conform regulamentelor Federatiei de specialitate, dubla legitimare.

In fine, lista ghinioanelor o incheie hotararea luata de Irina Bunduc, o alta gimnasta cu perspective, ea renuntand la gimnastica ritmica in favoarea baletului. Dupa cum se poate vedea, o lista intreaga de probleme cu care se confrunta clubul Gym Conrado, cel mai bun din tara in anul 1999. „Nu stiu ce sa mai fac, parca prea multe s-au adunat acum, la inceput de an. Nu am bani si de aici pornesc toate problemele, inclusiv plecarile gimnastelor la alte cluburi mai potente din punct de vedere financiar. Fetele mele n-au avut vacanta decat trei zile, de pe 31 decembrie pana pe 3 ianuarie. Ma uit la alte cluburi din tara si imi dau seama ca sunt cu mult in urma lor. Au sali la standardele impuse, dusuri, sauna, pe cand eu nu am nici macar apa calda aici, fetele plecand acasa transpirate dupa terminarea programului. Asa ceva nu se poate”, a precizat antrenorul Radu.

Este inadmisibil ca cel mai puternic club de gimnastica ritmica din tara sa nu aiba minimum de conditii necesare performantei. Mai amintim ca in sala de gimnastica de la Liceul „Anghel Saligny” ploua pe covorul de antrenament sau ca la concursuri fetele participa cu costume sau obiecte vechi.

Norme de control la Bucuresti

La finele lunii in curs, la Bucuresti, gimnastele tuturor cluburilor din tara vor participa la obisnuitele norme de control la inceput de an. In cadrul acestor norme, gimnastele vor fi supuse mai intai probelor medicale, apoi celor tehnice, adica prezentarea unor exercitii cu piruete, sarituri si echilibru. „Aceste norme sunt foarte importante, contand in sistemul de punctare. Cine nu se prezinta la aceste teste pleaca de la un punctaj mai mic in momentul notarii unui exercitiu.

Nu stiu daca vom merge la Bucuresti pentru ca nu avem bani”, a precizat Constantin Radu. Pe lista participantelor la aceste probe de control sunt trecute 12 sportive: Georgiana Lipsa, Steluta Budeanu, Pamela Tanase, Adriana Bujor, Mihaela Alexa, Monica Afilipoaie, Carmen Afilipoaie, Adina Banu, Simona Ursache, Madalina Bujor, Mihaela Hilitanu si Raluca Puiu, deplasarea ultimelor trei sportive fiind, cel putin deocamdata, incerta.loading...

Adauga un comentariu