Actualitate

Gindrovel Dumitra, despre aprobarea vaccinului Pfizer/BioNTech în Marea Britanie: „Confirmă rezultatele publicate de firma producătoare“

Publicat: 02 dec. 2020
Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei
Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei

Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a vorbit despre apropabrea vaccinului Pfizer/BioNTech în Marea Britanie. Gindrovel Dumitra a susținut că Decizia este un pas pozitiv care confirmă rezultatele publicate de firma producătoare și dă un semnal celorlalte organisme similare din alte țări.

„Agenția de reglementare din Marea Britanie profită de faptul că ne aflăm într-un proces de Brexit și a acordat un aviz de folosire în condiții de urgență pe teritoriul Marii Britanii a vaccinului produs de Pfizer. Este o veste bună care vine și confirmă rezultatele publicate de firma producătoare. Un comitet de experți de la Agenția de reglementare din Marea Britanie spune că acele date vorbesc despre un vaccin sigur și eficace.

Este clar că avem un comitet de experți care, în urma evaluării, confirmă că vorbim de un vaccin sigur și eficace. Urmează o reacție, și celelalte agenții regulatoare EMA și cea din SUA vor da o decizie asemănătoare”, a declarat Gindrovel Dumitra.

Gindrovel Dumitra: „Probabil că Marea Britanie și SUA vor avea o cantitate de vaccin inițial mai mică“

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei a precizat că în primă fază, Marea Britanie a comandat o cantintate mică de vaccin,dar cererea va fi suplimentată pe măsură ce dozele vor fi disponibile ca urmare a procesului de fabricație.

„Este o cantitate foarte mică de vaccin care a fost disponibilizată pe piața din Marea Britanie. În schimb, Marea Britanie a făcut un precontract cu Astra Zeneca și Oxford pentru celălalt vaccin pentru o cantitate mai mare. Probabil că Marea Britanie și SUA vor avea o cantitate de vaccin inițial mai mică și va fi suplimentată pe măsură ce dozele vor fi disponibile ca urmare a procesului de fabricație”, a menționat Gindrovel Dumitra.

„Profesioniștii din sectorul medical trebuie să informeze corect populația legat de beneficiile vaccinului“

Medicul a precizat că și OMS atrage atenția asupra fenomenului de ezitare la vaccinare.

„Una dintre cauzele fenomenului de ezitare o reprezintă fake news-urile, dezinformările care apar în social media. Este clar că profesioniștii din sectorul medical trebuie să ocupe spațiu pentru a informa corect populația legat de beneficiile vaccinului, iar pe de altă parte trebuie să existe la Ministerul Sănătății un corp de reacție rapidă atunci când apare în spațiul public o știre falsă, ca să o demonteze imediat.

Pentru medici de familie e important să aibă informații corecte și complete la timp ca să le furnizeze pacienților, pentru a crește încrederea în vaccin. Este nevoie de o abordare integrată, ca toate resursele din sistemul sanitar să transmită un mesaj corect și complet în ceea ce privește vaccinul”, a mai spus Gindrovel Dumitra.

Marea Britanie a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech

Marea Britanie este prima ţară din lume care a aprobat vaccinul anti-Covid-19 al Pfizer/BioNTech pentru utilizare pe scară largă. Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), organismul britanic de reglementare a medicamentelor, a decis că vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech, care oferă protecţie în proporţie de 95%, este sigur.

Imunizarea ar putea începe în câteva zile pentru oamenii din grupurile prioritare. Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze, suficiente pentru ca 20 de milioane de oameni să fie vaccinaţi (în câte două tranşe).

Aproximativ 10 milioane de doze ar urma să fie disponibile curând.

Adauga un comentariu