Boli si tratamente

Gingivita, primul pas spre pierderea dintilor

Publicat: 31 aug. 2011

Gingivita este asemenea cancerului, se instaleaza, evolueaza si este depistata cand deja a produs pagube insemnate. Netratat la timp, un pacient care sufera de gingivita poate ajunge chiar la pierderea dintilor

Semnele gingivitei
Daca gingiile sunt rosii, inflamate, sensibile si sangereaza usor la atingeri (in timpul periajului, al mesei), inseamna ca avem gingivita si trebuie sa mergem la medicul dentist. Gingivita reprezinta inflamarea gingiei fara afectarea atasamentului acesteia pe dinte sau os, si este determinata de placa bacteriana si poate fi favorizata de diferiti factori locali si generali. In cazul in care este afectat si osul alveolar vorbim deja despre parodontopatie.

Categoriile de risc
Posibilitatea aparitiei acestei boli este mai mare la persoanele fumatoare, cu antecedente in familie, femeile datorita schimbarilor hormonale de-a lungul vietii (menstruatie, sarcina, menopauza, utilizare de anticonceptionale), cei care utilizeaza anumite medicamente (medicamente pentru hipertensiune, antidepresive etc) sau au boli care slabesc sistemul imunitar (diabet, SIDA, leucemie, dieta stricta, stres), sau o dieta saraca in vitamine si minerale. La toate se stabileste cauza si factorul care le-a declansat si se va elimina factorul. Pentru cele genetice se vor lua masuri speciale.

Prevenirea gingivitei
Cea mai buna metoda de prevenire a gingivitei este igiena orala corespunzatoare efectuata zilnic si corect, respectiv periajul dintilor de doua ori pe zi. Prin periaj regulat si corect efectuat, utilizarea unei periute si paste adecvate recomandate de medicul dentist, formarea placii bacteriene va putea fi controlata. Periuta de dinti trebuie schimbata odata la 3 luni.

Pentru a imbunatati indepartarea placii bacteriene, periajul dentar trebuie suplimentat de mijloace auxiliare de tipul atei dentare si a periutelor interdentare pentru a curata si zonele greu de igienizat. Foarte importante sunt si vizitele la stomatolog care trebuie efectuate la 6 luni. Daca pacientul prezinta riscuri crescute de afectiuni gingivale acesta va trebui sa vina mai des la stomatolog.

Tratament
Igienizarea profesionala consta in indepartarea depozitelor de tartru (detartraj) cu anse ultrasonice, urmat de airflow si periaj profesional. Airflow-ul este o metoda de igienizare care consta in indepartarea resturilor de tartru si a pigmentilor cu ajutorul unui dispozitiv care arunca un jet de apa si bicarbonat de sodium bine tolerat si fara dureri.

In cazurile mai severe de gingivita, pe langa igienizarea profesionala se vor mai aplica local substante dezinfectante pe baza de clorhexidina, iar periajul dentar obligatoriu zilnic precedat  timp de 1- 2 saptamani cu clatiri suplimentare cu apa de gura pe baza de clorhexidina.

In cazul gingivitelor hiperplazice datorate sarcinii, tratamentul va consta in igienizare profesionala, iar pacientele vor fi instruite cum sa isi efectueze igiena orala zilnica. Tratamentele mai complexe se vor efectua in cel de-al doilea trimestru de sarcina. Tratamentul chirurgical se va temporiza pana in lunile 4-6 dupa nastere.loading...

Adauga un comentariu