National

Giorgiana Hosu va lucra la Parchetul General, după demisia de la şefia DIICOT

Publicat: 30 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Giorgiana Hosu va lucra la Parchetul General după demisia de la şefia DIICOT
Giorgiana Hosu va lucra la Parchetul General după ce secţia pentru procurori a CSM a decis ca aceasta să fie mutată

Giorgiana Hosu va lucra la Parchetul General după ce secţia pentru procurori a CSM a decis ca aceasta să fie mutată. Georgiana Hosu şi-a dat demisia din funcţia de şef al DIICOT.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât continuarea activităţii doamnei procuror Hosu Elena – Giorgiana în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând cu data de 26.09.2020, ca urmare a eliberării din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, prin demisie, începând cu data de 25.09.2020″, se arată în decizia CSM.

Giorgiana Hosu va lucra la Parchetul General, după demisia de la şefia DIICOT

Giorgiana Hosu a solicitat CSM să-şi continue activitatea ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Serviciul de îndrumare şi control.

Procurorul șef al  Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu, a demisionat. Această decizie a venit ca urmare a faptului că soțul acesteia a fost condamnat cu suspendare.

„Demisia procurorului şef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile”, precizează Ministerul Justiției.

Conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de către procurorul-șef adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâțu.

Soțul Giorgianei Hosu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat astăzi la 3 ani de închisoare cu suspendare, potrivit sentinței Tribunalului București. El poate face însă apel. Fostul polițist Dan Hosu a fost achitat pentru corupție (trafic de influență și dare de mită), după ce instanța a anulat probele obținute de SRI pe MSN (mandat de siguranță națională) ca urmare a unei decizii CCR.

Cu toate acestea, soțul șefei DIICOT a fost condamnat pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității. Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că, în cazul condamnării soțului șefei DIICOT, nu va aștepta ”să miște alții rotițele”, lăsând să se înțeleagă faptul că o va demite pe șefa DIICOT.

Procurorii DNA spun că soțul șefei DIICOT a primit lunar sume de bani pentru a influența oameni din conducerea ASF

Spre exemplu, Carabulea ar fi urmărit ”să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a Carpatica Asig, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro”.

Potrivit DNA, între martie 2015 și martie 2016, Dan Hosu și alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu și Adrian Gurzău (fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), ar fi primit ”foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asig, în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF”.

Firmele acestora ar fi încheiat cu Carpatica ”contracte păguboase” de până la ”480.000 euro fără TVA” ca să mascheze primirea banilor pentru traficul de influență.

În plus, pe 3 august 2016, Dan Hosu l-ar fi instigat pe fostul lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidența Populației ”și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate”. Toate acestea îi erau necesare pentru încheieea unor înțelegeri cu urmașii persoanelor decedate și să îi ajute să obțină despăgubiri în baza polițelor de asigurare pe viață contra unui comision.

Adauga un comentariu