Secretele istoriei

Giuseppe Garibaldi, un rebel al istoriei

Publicat: 30 apr. 2014
3
Giuseppe Garibaldi s–a nascut pe data de 4 iulie 1807 la Nisa (in italiana Nizza). Desi parintii sai doreau ca fiul lor sa devina medic sau preot, Garibaldi a ales drept drum in viata marea si calatoriile. Astfel, in timpul unei calatorii, acesta „face cunostinta” cu grupul secret Giovine Italia („Tanǎra Italie”), infiintat in 1831 de Giuseppe Mazzini. Garibaldi se inscrie sub numele de Borel.
In tinerete a fost angajat ca marinar pe vase comerciale care strabateau Mediterana. In 1833 a devenit membru al organizatiei secrete „Tanǎra Italie”, condusa de Giuseppe Mazzini. Aceasta organizatie milita pentru eliberarea Italiei de sub dominatia straina si unificarea acesteia. Dupa un an, a fost implicat in actiunea de capturare a unui vas de razboi, fiind prins de politie si condamnat la moarte. A reusit sa evadeze si sa fuga in America de Sud unde si-a petrecut urmatorii 12 ani. Aici a participat la revoltele organizate in Brazilia si apoi in Uruguay, remarcandu-se printr-un neobisnuit talent militar.

Vezi si Nicolae Dunca de Sieu, viteazul care l-a uimit pe Garibaldi 

A revenit in 1848 in Italia, pentru a participa la miscarea revolutionara care se desfasura in tara sa ca si in multe alte state europene. In fruntea unei armate de 30 000 de voluntari s-a pus in slujba regelui Sardiniei pentru a lupta impotriva stapanirii austriece in Lombardia. In 1849 a participat, alaturi de Giuseppe Mazzini, la apararea Romei, proclamata Republica de catre revolutionari. A putut sa respinga timp de o luna asaltul armatei franceze asupra Romei. Superioritatea numerica a francezilor a determinat in cele din urma retragerea lui Garibaldi, impreuna cu 5 000 de sustinatori fideli. Cei mai multi dintre acestia vor pieri in lunile urmatoare in urma actiunilor de „curatare“ intreprinse de armata austriaca in teritoriul italian pe care il controla. Garibaldi a izbutit sa fuga din nou din Italia, de aceasta data refugiindu-se in Statele Unite, tara in care a ramas pana in 1854.

Vezi si Giuseppe Mazzini, luptator in miscarea „Risorgimento”

Intors in Italia, s-a stabilit in insula Caprera (aflata in nord-estul Sardiniei). Principalul sau obiectiv a devenit lupta pentru unificarea Italiei in jurul regelui Victor-Emmanuel al II-lea de Savoia, conducatorul Sardiniei si Piemontului, si al primului sǎu ministru, Camillo Cavour. A participat in 1859 la razboiul dus de Sardinia impotriva Austriei, luptand in Alpi. In 1860, in fruntea a 1 000 de oameni a intreprins o expeditie in Sicilia (devenita celebra sub denumirea „Expeditia celor 1 000 de camasi rosii“) reusind sa inlature monarhia locala si sǎ instituie un guvern provizoriu.
A cucerit Sicilia si Neapole, care s-au unit astfel cu regatul Sardiniei si Piemontului (1861) dupa care s-a retras in insula Caprera. In 1861, intreaga Italie, cu exceptia Romei (aflata sub autoritatea Papei) si a Venetiei (ramasa sub control austriac), a fost unificata. In 1862, Garibaldi a intrat in conflict cu Victor-Emmanuel al II-lea. In ciuda opozitiei regelui, care incerca sa evite un conflict cu Franta ale carei trupe ocupau Roma, Garibaldi a constituit un grup de voluntari din Sicilia cu care intentiona sa ocupe Roma pentru a o transforma in capitala Italiei. A fost infrant de trupele regale la Aspromonte (29 august 1862), capturat, dar eliberat putin timp mai tarziu.
In timpul razboiului din 1866, in care Italia, aliata cu Prusia, a luptat impotriva Austriei, Garibaldi a condus din nou un corp de voluntari cu care a reusit sa infrunte cu succes in Tirol armata austriaca. La sfarsitul razboiului, Venetia a devenit parte integranta a Italiei unificate. Dupa o noua incercare nereusita de a cuceri Roma (1867), Garibaldi s-a retras in insula sa.
O data cu anexarea Romei la Italia, in 1870, Garibaldi a devenit membru al Parlamentului italian.
Giuseppe Garibaldi este considerat una dintre figurile fundamentale ale Risorgimentului italian si este, poate, personajul istoric cel mai faimos si popular in Italia. Este cunoscut si cu numele de „erou al celor doua lumi” pentru actiunile militare indeplinite atat in America de Sud, cat si in Europa in numele independentei si al libertatii popoarelor.
Adauga un comentariu