Eveniment-Social

Gogoasa lui Basescu

Publicat: 19 ian. 2008
1

Descopar, in „Operele Complete” ale lui Tudor Arghezi (editate recent, sub egida Academiei Romane), cateva fraze memorabile, scrise in 1941: „Bolsevismul, cuvant rusesc, derivat dintr-o idee de ingustime si stramtoare, opune ideii de largime a mensevismului un stil de socialism particular. El nu a fost niciodata de tendinta europeneasca. Ingustime inseamna constrangere si strangulare. (…) Bolsevismul e un temperament si cel mai ieftin din toate temperamentele pana la asasinat, cu el dimpreuna; e o stare sufleteasca, starea dementei, exaltata de un sentiment de justitie fals, indata ce un individ nu mai poate recunoaste legitimitatea matematic succesiva a trecutului, oricum ar fi fost; nu mai poate nimic respecta din stradania seculara a omenirii si natiei lui, dusa rabdator si tenace, cu jertfa de sine si cu geniu, el se bolsevizeaza. Alege partia cea mai ingusta si mai scurta, catre o fericire foarte problematica.Bolsevismul e o stare de ignoranta grea”.

Articolul din care am citat se numea „Stilul bolsevic„. Arghezi s-a prapadit de mult, iar sistemul comunistincriminat, pe buna dreptate, de marele pamfletar roman, s-a prabusit in doua etape: 1989 („dezertarile” succesive ale statelor din Europa de Est) si 1991 (desfiintarea Uniunii Sovietice). Inseamna, aceasta, ca stilul bolsevic a disparut? Nici vorba: la tot pasul, intalnim si azi personaje politice care se auto-definesc ca democrate, dar apartin, de fapt, spitei totalitare. Unii dintre acesti insi sunt la putere in Romania. Iar neo-bolsevismul lor ii indeamna sa uzeze, in continuare, de metodele staliniste consacrate: pumnul in masa, politia politica, fabricarea de dosare compromitatoare, stigmatizarea publica a celor care misca in front etc. E drept ca s-a renuntat (slava Domnului!) la asasinatele politice si la gulagul concentrationar. In schimb, cei care nu sunt pe placul „Licuriciului” de la Cotroceni ajung repejor pe masa de autopsie a DNA sau a CNSAS, unde sunt disecati pe indelete. Simultan, se declanseaza impotriva lor o isterie mediatica intretinuta artificial de pseudo-ONG-urile aservite si de omniprezentii „formatori de opinie” fideli regimului. Aceasta infernala masina de tocat oameni functioneaza de 3 ani incoace.

De fiecare data cand i s-a solicitat sa inceteze scandalurile si sa lase tara sa se linisteasca, actualul presedinte le-a replicat cinic adversarilor sai politici: „Imi cereti liniste, pentru ca la adapostul linistii lucreaza hotii” (sic!). Explicatie penibila, nedemna de un sef de stat. Consecinta: turbulentele continua la infinit, induse, dirijate si protejate de „DirigintelePD-L. Numai ca socotelile sale si ale partidului pe care l-a creat, subit, intr-o dupa-amiaza, spre stupefactia PD-istilor si PLD-istilor (care au aflat vestea de la televizor!), sunt totalmente gresite. Scorul taberei prezidentiale la europarlamentare a fost sub asteptari, iar „intariri” nu au de unde sa mai vina. Alegerile locale si cele parlamentare vor fi castigate de formatiunile politice anti-Basescu. Si, cum nu sta in firea fostului marinar sa-si astepte infrangerea cu mainile incrucisate, el se zbuciuma, facand miscari dezordonate. Insa noile diversiuni si „perdelele de fum” aruncate la deruta nu au cum sa schimbe deznodamantul acestei povesti: esecul sever al partidului prezidential, care se va desumfla ca o gogoasa rece si trista (dar ce infuriata era odata!), peste cateva luni…

Comentarii
Adauga un comentariu