Culinar

Gogonele tăiate la borcan pentru iarnă. Două rețete delicioase pe gustul oricui

Publicat: 24 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gogonele tăiate la borcan pentru iarnă. Două rețete delicioase pe gustul oricui
Gogonelele tăiate la borcan pentru iarnă sunt ideale pentru sezonul rece

Gogonelele tăiate la borcan pentru iarnă pot fi preparate cu saramură sau oțet. În funcție de preferințele fiecăruia, puteți opta pentru una dintre cele două rețete gustoase. 

Toamna este anotimpul în care gospodinele se pregătesc să-și umple cămara de dulcețuri, gemuri și borcane cu murături. Pe lângă gogonelele la borcan, se pot conserva și vinetele pentru iarnă. Rețeta este simplă și rapidă și se păstrează pe tot parcursul sezonului rece.

Gogonele tăiate la borcan pentru iarna 

Pe lângă borcanele de zacuscă, tocană și compot, gogonele tăiate la borcan pentru iarnă sunt de asemena foarte căutate. Acestea pot fi servite ca și garnitură lângă o tochitură ardelenească. Pentru prepararea rețetei aveți nevoie de un kilogram de gogonele, 750 mililitri de apă, trei frunze de dafin, o lingură de sare, șase căței de usturoi, 100 mililitri de oțet de 9 la sută, nouă boabe de piper negru, 3 cuișoare și 75 grame de zahăr. Mai întâi se va pregăti saramura într-o oală, amestecând apa cu zahărul și sarea. Se vor pune pe foc și se vor lăsa până ce compoziția va începe să fiarbă. Ulterior, se vor pune frunzele de dafin, oțetul și se mai lasă la fiert timp de un minut. Se va opri focul, apoi se vor scoate frunzele de dafin. 

Gogonelele se vor spăla, apoi se vor tăia felii și vor fi amestecate cu usturoiul curățat și tăiat felii. Veți avea nevoie de trei borcane sterilizate de jumătate de litru în care veți pune câte trei boabe de piper negru și un mugur de cuișoare. Ulterior, vor fi umplute cu amestecul de gogonele și usturoi, peste care se va turna saramura. Vasele vor fi puse într-o cratiță tapetată în prealabil cu un prosop. Se va turna apă până la buza borcanelor și se vor lăsa la sterilizat timp de 20 minute. La final, vor fi scoase, vor fi întoarse cu susul în jos și vor fi acoperite cu o pătură până ce se răcesc complet.

Gogonele murate în oțet

O altă rețetă delicioasă de gogonele este cea cu oțet. Acestea au un gust dulce-picant. Pentru prepararea lor veți avea nevoie de trei kilograme de gogonele, o lingură de sare, cinci linguri de zahăr, 150 mililitri de oțet, cinci căței de usturoi pentru fiecare borcan în parte, sfeclă roșie, rondele de ceapă, mărar, foi de dafin, conopidă și condimente pentru murături. Borcanele vor trebui sterilizate în prealabil, apoi în fiecare vor trebui adăugate câteva fire de mărar uscat, rondele de ceapă și căței de usturoi. Cantitățile adăugate vor fi în funcție de gustul fiecăruia. 

Ulterior, se vor spăla gogonelele, vor fi tăiate în jumătate, apoi vor fi puse în borcane. Printre acestea vor trebui presărate câteva bucățele de conopidă și fâșii de sfeclă roșie. Peste ele se vor adăuga cinci linguri de zahăr, o lingură de condimente pentru murături, o lingură de sare pentru murături și 150 mililitri de oțet. Se va completa cu apă până ce legumele vor fi acoperite. Trebuie să aveți în vedere că aceasta trebuie să reprezinte trei pătrimi din înălțimea vaselor. Borcanele vor fi puse la fiert într-o oală și vor fi lăsate timp de 10 minute. La final, vor trebui lăsate la răcit. 

Gogonelele tăiate la borcan pentru iarnă sunt ideale pentru sezonul rece. Cele două rețete sunt ușor de preparat și pot fi servite alături de aproape orice mâncare caldă. Un alt preparat pentru iarnă este varza murată.

Adauga un comentariu