National

Gogoși ca la bunica: Gustul copilăriei într-un desert minunat

Publicat: 22 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gogoși ca la bunica Gustul copilăriei într-un desert minunat
Pentru gogoși, bunica punea drojdia uscată peste laptele cu zahăr și lăsa câteva minute până când se hidrata drojdia și începea să crească

Gogoșile reprezintă unul dintre deserturile cu care ne desfăta bunica de fiecare dată când mergeam la ea de sărbători. Fiecare dintre noi a mâncat măcar o dată acele gogoși pufoase și aromate făcute în casă de bunica și a căror gust cu greu îl poți uita.

Gogoșile ca la bunica pot fi făcute ușor de sărbători, dar pot fi la fel de bine un desert savuros pentru momentul în care aveți musafiri și nu aveți foarte mult timp la dispoziție pentru a găti un desert.

Rețeta de gogoși ca la bunica este una extrem de simplă putând fi făcută de către oricine gospodină la ea acasă.

farfurie cu gogosi facute in casa

Gogoși ca la bunica: Ingredientele unui gust deosebit

Pentru rețeta de gogoși, bunica folosea următoarele ingrediente: 500 g făină albă, 250 ml lapte călduț, 70 g unt, 25 g drojdie proaspătă, 3 linguri zahăr, esență de vanilie, esență de rom, 2 pliculețe zahăr vanilat, 2 gălbenușuri șu puțină coajă de lămâie.

Când făcea gogoșile, bunica obișnuia să încălzească puțin laptele, peste care adăuga zahărul și amesteca până ce acesta se dizolva completa.

Pe urmă, bunica punea drojdia uscată peste laptele cu zahăr și lăsa câteva minute până când se hidrata drojdia și începea să crească.

Cât timp lăsa drojdia la hidrat, bunica punea jumătate din cantitatea de făină într-un bol larg, iar peste adăuga un praf de sare, oul, untul topit și esențele și coaja rasă de lămâie, dar și 2 pliculețe de zahăr vanilat. Bunica amestecă ușor, apoi adăuga laptele în care s-a dizolvat drojdia.

farfurie cu gogosi facute in casa

Cum trebuie să fie aluatul pentru gogoși

După ce omogeniza bine compoziția, adăuga și restul de făină câte puțin, până când obținea un aluat ușor lipicios, moale, dar care poate fi modelat.

Bunica avea grijă ca aluatul să rămână molatec, deoarece gogoșile vor crește frumos, vor fi pufoase și aerate. Unul dintre secretele bunicii era să adauge treptat făina și să se oprească atunci când aluatul devenea prea dens.

Pe urmă, bunica acoperea bolul și lăsa aluatul pentru gogoși la crescut până când își dubla volumul. De obicei, bunica punea bolul într-un loc călduț, ferit de curenți de aer, fără însă a-i forța creșterea punându-l lângă o sursă de căldură directă.

Când aluatul pentru gogoși pufoase a crescut, bunica îl punea masa de bucătărie, după ce în prealabil turnase un start subțire de făină și îl întindea ușor, cât să aibă o grosime de aproximativ 1 cm.

farfurie cu gogosi facute in casa

Pentru a fi sigură că gogoșile vor avea cam același gramaj, bunica folosea pentru decuparea gogoșilor gura rotundă a unui pahar mai mare. Restul de aluat ce rămânea după ce decupa prima tură de gogoși, îl frământa ușor și repeta procedura până când termina aluatul pentru gogoși.

După ce le decupa, bunica le lăsa la dospit aproximativ 20 de minute.

Într-o tigaie largă, cu fund dublu, bunica punea uleiul la încins și prăjea gogoșile pe ambele părți până când căpătau o culoare arămie.

Când erau gata, bunica scotea gogoșile pe o farfurie tapetată cu șervețele de hârtie, pentru a scăpa de excesul de ulei, și le pudra cu zahăr pudră.

Dacă ți-a plăcut această rețetă, poți încerca și gogoși ca la mama acasă, acel gust de neuitat al copilăriei, dar și rețeta de gogoși pufoase, așa cum le făcea bunica.

farfurie cu gogosi facute in casa

Adauga un comentariu