Culinar

Gogoși ca la mama acasă: Gustul de neuitat din bucătăria copilăriei

Publicat: 27 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gogoși ca la mama acasă Gustul de neuitat din bucătăria copilăriei
Secretul gogoșilor făcute în casă este felul în care le modelezi

Unul dintre gusturile copilăriei, pe care cu siguranță nimeni nu l-a uitat, este cel al gogoșilor ca la mama acasă. În weekend-uri sau în vacanța de vară, fiecare dintre noi se ținea de capul mamei până aceasta ceda și se apuca să facă gogoși în casă, gogoșile aceșea mari și pufoase, rotunde și cu un gust de neuitat.

În cazul în care ai invitați și vrei să-i dai gata cu mâncăruirle pe care le pregătești este obligatoriu ca la final să servești un desert care să încununeze o masă reușită. Și dacă ești în pană de idei, nu ai cum să dai greș cu această rețetă de gogoși ca la mama acasă.

Când eram mici, mama ne spunea că pentru a avea un gust desăvârșit, gogoșile trebuiesc dansate ca să fie pufoase și să nu se lipească între ele. Adică aluatul trebuie frământat mult pentru ca gogoașa să fie pufoasă și delicioasa. Deserturile copilăriei vor fi mereu cele mai bune și cele care ne plac cel mai mult.

gogoși făcute în casă

Gogoși ca la mama acasă: Ingredientele unui „curcubeu pe cerul gurii“

Mama știa secretul acelor gogoși mari, pufoase și cu textura aceea perfectă. Marele secret al mamei era felul în care le modela. Ea nu întindea aluatul și-l tăia cu paharul, așa cum procedează marea majoritate a celor care fac gogoșile acasă. Mama proceda altfel, ea aluatul îl modela în biluțe și îl lăsa la crescut. Așa rezultau niște gogoși mari, pufoase și absolut delicioase. Genul de bunătate de care mănânci și nu te mai poți sătura.

Pentru gogoșile ca la mama acasă aveți nevoie de 500 g făină, 250 ml lapte, 50 g unt topit, 40 g zahăr, 10 g drojdie uscată, 2 ouă, 1 gălbenuș, 1 lingură esență de vanilie, coaja de la o lămâie și 1 lungură sare.

gogoși făcute în casă

Secretul unui aluat pufos

Aluatul pentru gogoșile făcute ca la mama acasă nu este greu de făcut. Important este ca aluatul să fie moale și să aibă suficiente ouă și nu necesită neapărat să puneți și lapte.

Mama punea zahărul în cantitate mică. Proceda așa deoarece zahărul se arde în timpul prăjirii gogoșilor. În plus, dacă ai prea mult zahăr în aluat aceasta va crește mai greu și mai putin. Unde mai pui că la final oricum pudrezi gogoșile cu zahăr sau, dacă vrei, le poți umple cu dulceață sau gem. Deci nu sunt motive să pui mult zahăr în compoziția aluatului.

gogoși făcute în casă

Aluatul se frământă foarte bine până este suplu. Nu este o problemă dacă este prea moale deoarece așa vor ieși gogoșile pufoase. Mama nu folsoea, dar de ajutor ar fi să folosiți un mixer cu funcție de frământare.

Pentru a modela gogoșile, mama le dădea o formă rotundă. Mama obșinuia să le prăjească în ulei încins, însă nu foarte fierbinte, la foc mediu. Gogoșile le prăjea încet pentru a se găti bine și în interior.

La final, mama le pudra cu zahăr sau, dacă voiau copiii, le umplea cu dulceață sau gem de care aveam prin casă făcută de bunica.

gogoși făcute în casă

Adauga un comentariu