Desertul ne îngraşă. Ştim cu toţii cât e de tentant să îţi cumperi gogoşi sau diverse prăjituri. Mirosul apetisant trezeşte repede pofta de dulce. Ca să nu îţi cumperi ceva din oraş, ai varianta de a găti ceva bun şi mai sănătos acasă. Spre exemplu, îţi poţi face nişte gogoși pufoase ca la gogoșerie.
Nu ai nevoie de multe ingrediente. De fapt, cu siguranţă, pe toate le ai deja în casă. La capitolul făină, recomandat este să alegi făina 650, adică cea ideală şi pentru cozonac. De asemenea, înainte de a te apuca efectiv de gătit, trece prin sită atât făina, cât și drojdia (dacă folosești drojdie uscată). Astfel se sfărâmă eventualii bulgărași, iar gogoșile vor avea textură mai fină. Spor la gătit şi poftă bună!
Mai întâi cerne făina. Pune-o într-un lighean şi fă o adâncitură în mijlocul ei. Adaugă acolo sarea, zahărul şi plicul cu zahăr vanilinat. Încălzeşte uşor laptele şi pune în el: drojdia, gălbenuşurile, untul topit în prealabil şi coaja rasă de citrice. După ce amesteci bine, toarnă totul în mijlocul adânciturii. Omogenizează totul cu mâinile. Trebuie să obţii o cocă moale, care să nu ţi se lipească de mâini. După 10 minute de frământat, acoperă ligheanul cu folie de plastic şi lasă-l deoparte în jur de 8-10 minute.
Pune-l apoi pe masă şi împarte-l în multe bucăţi, în funcţie de câte gogoşi vrei să obţii. Unge cu puţin ulei o tavă de copt, modelează fiecare bucăţică de ulei şi pune-o în tavă. După ce ai terminat cu aluatul, lasă tava deoparte cam 50-60 de minute. În acest timp, gogoşile vor creşte. Încinge apoi ulei şi prăjeşte gogoşile în el.
Dacă nu toate ingredientele, nu e nici o problemă. Spre exemplu, poți prepara gogoși fără lapte. Gustul va fi la fel de bun. Când însă preferi și alt desert, testează clătitele fără lapte. Sunt delicioase cu diverse umpluturi, iar datorită apei minerale, îți vor ieși pufoase.
Iată de ce anume să ţii cont: