Culinar

Gogoşi pufoase ca la gogoşerie. Secretul să le faci cât mai umflate

Publicat: 04 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gogoşi pufoase ca la gogoşerie. Secretul să le faci cât mai umflate
Pentru aluatul de gogoși ai nevoie de făină 650, exact ca la cozonac

Desertul ne îngraşă. Ştim cu toţii cât e de tentant să îţi cumperi gogoşi sau diverse prăjituri. Mirosul apetisant trezeşte repede pofta de dulce. Ca să nu îţi cumperi ceva din oraş, ai varianta de a găti ceva bun şi mai sănătos acasă. Spre exemplu, îţi poţi face nişte gogoși pufoase ca la gogoșerie.

Nu ai nevoie de multe ingrediente. De fapt, cu siguranţă, pe toate le ai deja în casă. La capitolul făină, recomandat este să alegi făina 650, adică cea ideală şi pentru cozonac. De asemenea, înainte de a te apuca efectiv de gătit, trece prin sită atât făina, cât și drojdia (dacă folosești drojdie uscată). Astfel se sfărâmă eventualii bulgărași, iar gogoșile vor avea textură mai fină. Spor la gătit şi poftă bună!

Ingrediente:

  • 500 g făină tip 650
  • 1 plic drojdie
  • 30 g unt 82% topit
  • 2 gălbenuşuri la temperatura camerei
  • 330 g lapte
  • câteva linguri de zahăr
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • un vârf de cuţit de sare
  • o linguriţă coajă de portocală sau lămâie, dată pe razătoare
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare gogoși pufoase ca la gogoșerie:

Mai întâi cerne făina. Pune-o într-un lighean şi fă o adâncitură în mijlocul ei. Adaugă acolo sarea, zahărul şi plicul cu zahăr vanilinat. Încălzeşte uşor laptele şi pune în el: drojdia, gălbenuşurile, untul topit în prealabil şi coaja rasă de citrice. După ce amesteci bine, toarnă totul în mijlocul adânciturii. Omogenizează totul cu mâinile. Trebuie să obţii o cocă moale, care să nu ţi se lipească de mâini. După 10 minute de frământat, acoperă ligheanul cu folie de plastic şi lasă-l deoparte în jur de 8-10 minute.
Pune-l apoi pe masă şi împarte-l în multe bucăţi, în funcţie de câte gogoşi vrei să obţii. Unge cu puţin ulei o tavă de copt, modelează fiecare bucăţică de ulei şi pune-o în tavă. După ce ai terminat cu aluatul, lasă tava deoparte cam 50-60 de minute. În acest timp, gogoşile vor creşte. Încinge apoi ulei şi prăjeşte gogoşile în el.

Dacă nu toate ingredientele, nu e nici o problemă. Spre exemplu, poți prepara gogoși fără lapte. Gustul va fi la fel de bun. Când însă preferi și alt desert, testează clătitele fără lapte. Sunt delicioase cu diverse umpluturi, iar datorită apei minerale, îți vor ieși pufoase.

Sfaturi pentru gogoşi pufoase ca la gogoşerie

Iată de ce anume să ţii cont:

  • gogoşile vor ieşi mai pufoase dacă modelezi bucată de aluat între palme. Deci nu trebuie să foloseşti formă de decupat sau pahar;
  • după ce modelezi gogoşile, ele trebuie lăsate în loc călduţ, ca să mai crească. Ideal ar fi să încălzesti cuptorul şi să le ţii înăuntru;
  • cât timp lucrezi cu bucăţile de aluat, restul de cocă trebuie acoperit, ca să nu se usuce;
  • gogoşile se prăjesc în ulei încins, apoi se scot pe prosopele absorbante de bucătărie. A grijă să nu le ții prea mult în tigaie, ca să nu absoarbă prea mult ulei;
  • dacă vrei să faci gogoşi umplute, o variantă ar fi ca, după prăjire, să le scobeşti de miez şi să introduci umplutura preferată folosind un şpriț lung sau o seringă de patiserie.
Adauga un comentariu