News Flash:

Golaniile conducerii de la Neurochirurgie

22 Ianuarie 2004
933 Vizualizari | 0 Comentarii
•Conducerea Spitalului de Neurochirurgie a sanctionat un medic fara a-i da dreptul de a se apara •Medicul Adrian Ciornei a aflat din presa ca a fost sanctionat cu avertisment •Directorii spitalului au incalcat flagrant prevederile Codului Muncii •Din acest motiv, conform legii, decizia de sanctionare este lovita de nulitate absoluta

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie sanctioneaza salariatii dupa bunul plac, incalcand flagrant prevederile legislatiei in vigoare. Medicul Adrian Ciornei, de la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a spitalului mentionat, a fost sanctionat cu avertisment de catre conducerea unitatii medicale, fara a se respecta prevederile Codului Muncii, ignorandu-se prezumptia de nevinovatie. Doctorul Ciornei nici nu a fost invitat la comisia de disciplina, pentru a lua la cunostinta de acuzatiile care i se aduc si a se apara impotriva acestora. Directorul general al spitalului, prof. dr. Danut Costin, a aplicat sanctiunea in ziua in care a anuntat ca va cere dr. Ciornei o explicatie scrisa, care nu a mai fost ceruta. Mai mult, medicului nici nu i s-a dat dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa. In aceste conditii, decizia de sanctionare este lovita de nulitate absoluta. In art. 267, alin. 2, din Codul Muncii se specifica: "Salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de angajator sa realizeze cercetarea". De asemenea, in acelasi act normativ, la art. 268, alin. 4, se arata: "Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile de la data emiterii, la domiciliu sau resedinta prin scrisoare recomandata. Ea poate fi contestata la instantele judecatoresti in termen de 30 de zile". Nici unul dintre aceste articole nu au fost respectate de directorul general si nici de cel adjunct de la Neurochirurgie. Desi astazi s-au implinit 5 zile de cand dr. Ciornei a fost sanctionat, acesta nu a primit nici o decizie din partea spitalului.

Abuzul unui magistrat

Dupa o luna de la producerea incidentului, nepoata bolnavei, judecatorul Alina Codreanu, a depus o sesizare la conducerea spitalului, prin care il acuza pe dr. Ciornei de faptul ca nu a consultat bolnava, de lipsa de umanitate si profesionalism. La aceasta sesizare, judecatoarea a anexat si copiile dupa fisele de observatie de la Spitalul "Sf. Spiridon"si Serviciul de Ambulanta. Abuzand de functia pe care o detine, judecatoarea a obtinut aceste documente fara ca fisele medicale sa fie semnate de conducerea unitatilor medicale si fara sa aiba scris "conform cu originalul". Mai mult, in seara in care s-a petrecut incidentul, sotul judecatoarei, Mihai Codreanu, i-a solicitat dr. Ciornei o copie dupa fisa medicala de observatie. Datorita faptul ca medicul a refuzat acest lucru, care era contrar legii, sotul judecatoarei a facut un adevarat circ in UPU. Medicul Adrian Ciornei, care este si presedintele Camerei Medicilor din Iasi si vicepresedintele Fedratiei Hipocrat, a aflat din presa ca va fi chemat sa dea o nota explicativa conducerii spitalului si ca a fost sanctionat. "Am aflat din presa ca voi da o explicatie scrisa, iar a doua zi, tot din presa, am aflat ca am fost sanctionat cu avertisment. Declaratiile au fost facute de directorul general al spitalului si dr. Florin Gramada, purtatorul de cuvant al unitatii. Nu am primit nici o hartie scrisa din partea conducerii, prin care sa fiu informat ca voi fi chemat in comisia de disciplina sa dau o explicatie scrisa. Cum este posibil ca in aceeasi zi sa fiu chemat sa dau o explicatie scrisa si tot in aceeasi zi sa fiu si sanctionat, fara ca cineva sa ma informeze? In ziua in care directorul Costin a declarat ca voi fi chemat sa dau explicatiile scrise a fost si Consiliul de Administratie, unde s-a luat decizia de a fi sanctionat. Nici de acest lucru nu am stiut. Nu am primit nici decizia de sanctionare", a declarat dr. Adrian Ciornei. Fiind vorba despre un caz care a avut loc cu trei luni in urma, dr. Ciornei a inaintat o cerere la conducerea spitalului prin care a cerut sa i se elibereze o copie dupa fisa de observatie a bolnavei Zamfira Stoica. Nici pana in ziua de astazi nu a primit un raspuns. Conducerea Spitalului de Neurochirurgie considera ca este proprietarul acestui spital, iar legile nu trebuie respectate?

Totul a fost consemnat

La inceputul lunii noiembrie 2003, dr. Adrian Ciornei, care era de garda la UPU, a fost sunat de catre un coleg de la UPU a Spitalului "Sf. Spiridon" pentru a o consulta pe bolnava Zamfira Stoica, ce fusese diagnosticata cu diabet dezechilibrat. Pentru ca medicul de la UPU "Sf. Spiridon" a considerat ca bolnava este suspecta de un accident ischemic tranzitoriu, a solicitat dr. Ciornei ca aceasta sa fie consultata de un neurolog. "In mod normal, bolnava trebuia consultata in triajul de neurologie si, desi nu era un caz grav, am primit-o in UPU. A fost investigata de un medic neurolog si i s-a facut si examen computer tomograf. La ora 19.30 am solicitat o ambulanta, pentru ca bolnava sa fie transportata inapoi la Spiridon. Dupa ce bolnava a fost pusa pe targa si dusa la ambulanta care era garata in afara sectiei, la un moment dat am fost chemat acolo. In timp ce pacienta a fost transferata de pe o targa pe cealalta, aceasta s-a inclinat si bolnava a cazut. Imediat am consultat bolnava, sa vad daca nu a suferit vreo leziune in zona capului, si nu avea nimic. In timpul caderii, bolnava a suferit o deformare a umarului stang. Am recomandat ca bolnava sa fie transportata la o clinica de ortopedie si, bineinteles la Spiridon, pentru ca boala care ii punea in pericol viata era diabetul. In spital nu am putut sa-i fac radiografie, pentru ca nu erau filme, ceea ce am consemnat si in fisa de observatie, iar singurul medic ortoped al spitalului nu era de garda. Totul a fost consemnat in fisa de observatie", a declarat dr. Adrian Ciornei. Acesta i-a cerut asistentei de pe ambulanta, Nicoleta Tudose, sa-i dea fisa pentru a consemna incidentul, dar asistenta a refuzat acest lucru.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013038 (s)