News Flash:

Golaniile de la Caminul spital Harlau

14 Octombrie 2004
1480 Vizualizari | 0 Comentarii
•In urma cu doua saptamani, salariatii centrului din Harlau au sesizat Politia, acuzand-ul pe directorul Ana Branzila ca si-a insusit bunuri ale unitatii •Corpul de Audit al CJ a descoperit nereguli privind modul in care au fost acordate concediile medicale •Incepand cu anul 2005, Caminul spital Harlau va fi despartit

Ceea ce la inceput se parea a fi doar un simplu conflict intre salariati si conducerea Caminului spital din orasul Harlau s-a dovedit a fi, in cele din urma, o golanie in care sunt implicate ambele parti. Astfel, in urma cu doua saptamani, salariatii caminului din Harlau au facut o sesizare la Inspectoratul Politiei Judetului Iasi (IPJ), conform careia directorul institutiei, medicul Ana Branzila, si-a insusit mai multe bunuri aflate in patrimoniul unitatii. Astfel, la nivelul IPJ, al Consiliului Judetean (CJ) si al Primariei Harlau, in subordinea careia se afla caminul, au fost declansate anchete paralele. Rezultatele preliminare ale controalelor efectuate arata ca unitatea se confrunta cu grave probleme financiare, de personal si, de asemenea, au fost identificate si probleme care tin de disciplina persoanelor angajate. Ieri, la Iasi, pentru a doua oara in decurs de zece zile, s-a aflat Gabriela Coman, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptii (ANPCA). Aceasta s-a deplasat la Caminul spital din Harlau, unde a cunoscut situatia. "Unitatea din Harlau se confrunta cu grave probleme financiare. Acolo sunt internate circa 350 persoane cu handicap motoriu, psihic sau mixt, iar personalul angajat este insuficient. Mai mult, din punctul de vedere al persoanelor care sunt internate, Caminul spital nu dispune de personal calificat suficient", a declarat ieri Gabriela Coman. O alta problema a fost identificata de Corpul de Audit al CJ. "Din auditul efectuat de compartimentul specializat al CJ a reiesit ca aproximativ 70 salariati s-au aflat in concediu medical fara motive. Acele persoane si-au luat concedii medicale vreme de doua sau trei luni simultan", a precizat ieri Ioan Serbina, secretarul general al judetului.

Solutie amanata

In perioada imediat urmatoare, Caminul spital din Harlau va continua sa functioneze in aceleasi conditii. Solutia va sosi abia la inceputul anului 2005, moment in care unitatea din Harlau va trece in subordinea CJ, respectiv cea a Directiei de Asistenta Sociala. "Din anul 2005, caminul din Harlau va trece in subordinea CJ, iar aceasta institutie va suferi modificari, astfel incat sa raspunda necesitatilor persoanelor antrenate", a mai afirmat Gabriela Coman. Astfel, conform declaratiilor presedintelui ANPCA, institutia din Harlau va fi recompartimentata, astfel incat persoanele internate sa beneficieze de tratamentul corespunzator dizabilitatilor de care sufera. "Centrul de plasament de la Cozmesti va fi desfiintat, iar o parte dintre persoanele internate la Harlau vor fi transferate acolo", a afirmat Ioan Serbina. Totusi, se va tine cont de deciziile pe care le va lua conducerea Primariei Harlau. Astfel, se are in vedere ca, pana in anul 2005, Caminul spital sa functioneze in doua pavilioane distincte.

Acordare conditionata a venitului minim garantat

Primarii comunelor iesene au primit ieri dispozitii privind modul in care vor fi intocmite dosarele de acordare a ajutoarelor sociale, potrivit prevederilor Legii venitului minim garantat. "Am comunicat astazi primarilor ca acordarea venitului minim garantat va fi conditionata prin anumite precizari. Este vorba de o declaratie pe propria raspundere pe care trebuie sa o dea beneficiarul ajutorului social. A doua conditie spune ca beneficiaza de acest ajutor numai familiile ale caror copii nu absenteaza de la scoala", a declarat ieri secretarul general al judetului, Ioan Serbina. Prin aceasta masura, autoritatile locale intentioneaza sa elimine suspiciunile privind acordarea nefundamentata a venitului minim garantat si sa previna abandonul scolar. In prezent, CJ deruleaza un control in comunele iesene, care vizeaza modul in care au fost intocmite dosarele de acordare a ajutorului social. "Pana in prezent au fost verificate opt comune. In judetul Iasi, circa 22 mii persoane beneficiaza de venit minim garantat", a precizat ieri Sebastian Tataru, purtatorul de cuvant al CJ. Valoarea acestui ajutor sociale variaza intre 600 mii lei si 2,5 milioane lei.
(T.L.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1343 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014681 (s)