Boli si tratamente

Gonartroza. Ce trebuie sa stii despre boala care iti macina genunchii

Publicat: 09 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gonartroza. Ce trebuie sa stii despre boala care iti macina genunchii
gonartroza

Gonartroza (artroza genunchiului) reprezinta o problema importanta de sanatate. Boala care se manifesta prin dureri la genunchi, rigiditate articulara si reducerea mobilitatii este mai frecventa odata cu imbatranirea. Afecteaza pana la o treime din populatia cu varste intre 45 si 64 ani si 60% din persoanele de peste 65 ani. Descopera in acest articol care sunt cele mai eficiente solutii pentru gestionarea simptomelor.

Articulatia genunchiului este cea mai mare articulatie din corp si actioneaza ca o „balama”. Ea permite flexia si extensia gambei si face posibile ortostatismul si pozitia sezanda. Gonartroza este o osteoartrita localizata la nivelul genunchiului. Boala consta in distrugerea progresiva a cartilajului suprafetelor articulare si deformarea articulatiei. Poate afecta unul sau ambii genunchi.

„Boala uzeaza incet cartilajul articulatiei, astfel incat oasele se freaca, ceea ce poate duce la durere, umflare si inflamatie si face dificila miscarea”, spune dr. Adam Tenforde, medic de medicina sportiva si profesor asistent de medicina fizica si reabilitare la Harvard Medical School.

Gonartroza: simptome si tratamente

Gonartroza are un debut insidios. Durerea domina tabloul clinic. Este localizata in regiunea interna a genunchiului si iradiaza de obicei la coapsa sau la gamba. Apare initial la sprijinul pe un picior, la urcatul si coboratul scarilor si se amelioreaza in repaus. Pe masura ce boala evolueaza, durerea apare la eforturi din ce in ce mai mici si face mersul dificil.

Pacientul poate avea si senzatia de instabilitate a genunchiului afectat, poate simti greutate la mobilizarea articulatiei dupa statul prelungit in aceeasi pozitie. De asemenea, uneori genunchiul poate fi tumefiat – la efort, pot sa apara zgomote la mobilizarea articulatiei.

Gonartroza este mai frecventa odata cu inaintarea in varsta, dar un istoric familial al bolii sau o vatamare anterioara va pot creste si mai mult riscul. Luand antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, poate calma temporar durerea si inflamatia. Injectiile cu steroizi pot oferi, de asemenea, ameliorare pe termen scurt. Dar un mod mai usor si mai sigur de a gestiona simptomele este pur si simplu sa te misti.

Genunchii au nevoie de miscare

Multi bolnavi evita activitatea din cauza durerilor de genunchi, dar miscarea este exact ceea ce este necesar. „Oasele si cartilajul dvs. au nevoie de miscare regulata pentru a le mentine sanatoase si, de asemenea, pentru aconsolida muschii din jurul genunchiului, care protejeaza articulatia de excesul de stres, spune dr. Tenforde.

Ramanand activ nu doar ca previi gonartroza, dar poti si impiedica agravarea ei. Un studiu din 2015 a inclus persoane care aveau osteoartrita usoara la genunchi sau risc de boala. Rezultatele au aratat ca cei care au mers in medie aproape 7.000 de pasi pe zi – aproximativ 5 km – nu au inregistrat pierderi suplimentare de cartilaj intr-o perioada de doi ani.

Daca durerea este mare si ingreuneaza miscarea, dr. Tenforde va recomanda sa incepeti cu activitati cu impact mai mic, care plaseaza mai putin stres pe genunchi. De exemplu, inotul si alte forme de exercitiu aerobic in apa. Bicicleta stationara este un alt exemplu de activitate cu impact redus. „Scopul cu aceste exercitii este de a mentine durerea la minimum. Pe masura ce progresati puteti creste durea antrenamentelor si, in cele din urma, puteti adauga alte activitati”, recomanda specialistul.

Gonartroza si kinetoterapia

De asemenea, nu va fie frica sa participati la activitati cu impact mai mare care necesita miscare constanta. De exemplu, mersul pe jos, alergarea si sporturile de agrement. „Doar asigurati-va ca construiti pana la ele. De exemplu, puteti incepe cu un program de alergare / plimbare sau sa lucrati pe o banda de alergare sau pe o alta suprafata moale”, spune dr. Tenforde.

Un kinetoterapeut poate analiza modul in care va deplasati pentru a vedea daca aveti o problema de aliniere. „Schimbarea modului in care va miscati poate ajuta la calmarea durerii existente, precum si la reducerea riscului de vatamare a genunchiului”, sustine dr. Adam Tenforde. Important este sa va miscati zilnic, astfel puteti reduce durerea si imbunatati functia articulatiei.

Scapati de kilogramele in plus, scapati si de dureri

Un alt mod de a gestiona durerea cauzata de gonartroza este de a pierde excesul de greutate. Boala progreseaza mai repede la persoanele supraponderale. Fiecare gram pierdut conteaza atunci cand ai osteoartrita la genunchi. „Pentru fiecare kilogram pe care il pierdeti, cu fiecare pas facut, exista mai putina presiune si stres pe genunchi”, incheie dr. Adam Tenforde, medic de medicina sportiva la Harvard Medical School.

Adauga un comentariu