Stiri

Google a colectat date ilegal

Publicat: 23 apr. 2013
5
In Hamburg s-a adoptat o rezolutie prin care Google va trebui sa plateasca o amenda in valoare de aproximativ 190 mii de dolari pentru colectarea ilegala de date ale utilizatorilor, scrie itmoldova.com. Compania a folosit masinile serviciului Street View care se conectau la retelele Wi-Fi nesecurizate, “pescuind” de acolo fotografii, email-uri, parole, etc.
Colectarea datelor a avut loc in 2008, despre ce Google a anuntat in 2010. Atunci, a fost initiata o ancheta si dupa mai mult de doi ani, autoritatile din Hamburg au decis sa nu deschida o urmaririre penala impotriva gigantului IT. Dupa aceea, comisarul pe protectia si libertatea informatiei, Johannes Caspar, a solicitat clarificarea situatiei.
Comisarul a ajuns la concluzia ca Google colecta date fara permisiune si le pastra neglijent. Compania a facut acest lucru neintentionat, astfel incit marimea amenzii a fost de doar jumatate din valoarea maxima. Johannes Caspar, de asemenea, a cerut stergerea informatiei date, anunta bgr.com.
El a mentionat ca marimea amenzii este ridicola. In cazul Google suma e de aproximativ 0,005% din povitul trimestrial al companiei. Potrivit comisarului, in momentul de fata se examineaza posibilitatea de a creste amenda pina la 2% din profitul anual pentru astfel de incalcari.
Adauga un comentariu