Magazin

Google Glass le va aduce oamenilor vedere de Superman

Publicat: 27 oct. 2013

In filmul „Terminator“, personajul principal isi cauta haine scanandu-le cu privirea. Acest scenariu s-ar putea sa devina realitate in urmatorii ani, potrivit unui profesor de la Stanford care va lucra la Google Glass in urmatorii doi ani, si nu doar atat. Vedere cu raze X, vedere pe timp de noapte si multe altele vor fi posibile multumita pionieratului Google.

Marc Levoy, profesor la Universitatea Stanford, si-a luat concediu timp de doi ani pentru a lucra la Google Glass, noteaza ExtremeTech. Inainte de a face asta, el le-a vorbit studentilor de la Stanford si le-a spus ca ceea ce acest gadget prefigureaza este o lume a oamenilor cu vedere perfecta, augmentata cu tot felul de functii, cum ar fi scanarea cu raze X sau vedere in intuneric. Si Glass e doar inceputul, astfel de gadgeturi vor fi peste tot.

Ceea ce reprezinta Google Glass acum este doar varful iceberg-ului, potrivit profesorului Levoy. Cresterea puterii de calcul va alimenta dezvoltarea a numeroase de functii dedicate unor astfel de gadgeturi, primele fiind concentrate pe fotografie. El a spus ca puterea de procesare grafica creste cu 80% anual, iar cantitatea de pixeli din camerele foto cu circa 20% pe an. Astfel, primul pas ar fi ca tehnica HDR (high-dynamic range) din fotografie sa fie aplicata direct pe imaginile pe care ochiul le vede. HDR presupune ca sunt realizate mai multe fotografii la expuneri diferite, apoi sunt unite si fotografia finala prezinta toate zonele expuse foarte bine.

Deocamdata, tehnica HDR poate fi aplicata doar pe poze, dar in cativa ani poate fi extinsa direct la videoclipuri sau imagini captate in timp real. La polul opus este realitatea virtuala imediat accesibila care nu inseamna decat reimaginarea realitatii. Daca cele doua ar fi combinate, cum sugereaza Levoy, atunci pot fi aduse in timp real informatii despre obiecte si locuri direct pe imaginea pe care utilizatorul o vede. Si nu va conta daca e noapte sau zi.

Recunoasterea faciala, nivelul urmator
Un dispozitiv ca Google Glass, conectat prin Internet la toate retelele sociale la care un utilizator are acces, va indeparta problema nerecunoasterii cuiva in momentul unei intalniri. Gadgetul isi va folosi functia de recunoastere faciala pentru a corela chipurile cu pozele lor din Facebook, Google+ sau Twitter. De asemenea, informatiile despre o anumita persoana pot fi prezentate in timp real, cum ar fi ca in doua zile este ziua sa de nastere sau ca pe retelele sociale a publicat noi imagini ori mesaje.

In aceeasi nota, obiectele ar putea fi recunoscute in forma lor 3D, nu doar vectorial. Aceasta functie se poate doved foarte utila in cazul calcularii unor distante sau cand un utilizator vrea, spre exemplu, sa stie ce inaltime are Turnul Eiffel ori ce latime are Palatul Parlamentului. In plus, peste imaginea pe care ochiul deja o receptioneaza poate fi aplicat un strat care prezinta informatiile obtinute prin scanare in raze X. Va fi ceva similar scannerelor de la aeroporturi, dar asta ar putea fi mai de interes celor din domeniul securitatii.

Ochiul mai rapid decat mana
In magie exista vorba ca mana e mai rapida decat ochiul. Ei bine, cu ochelari similari cu Glass lucrurile s-ar putea schimba. William Freeman, profesor la MIT, a venit cu ideea de a folosi astfel de gadgeturi pentru a vedea ceea ce, in mod normal, scapa ochiului. Este un concept similar filmarii in slow-motion, numai ca asta s-ar face cu Glass si functionalitatea se extinde in domenii medicale, militare sau de securitate. Printr-o simpla scanare a fetei si a urmaririi miscarii poate fi dat un diagnostic sau pot fi descoperiti cei care mint.

In final, pe lista de beneficii generate de Google Glass poate fi trecuta si crearea unei baze de date imense cu fotografii sau informatii despre societate. Avand un gadget mereu la indemana pentru a face poze, vor fi milioane de situatii care nu vor mai scapa neimortalizate si societatea va fi documentata in timp real de sute de milioane de oameni. Asta nu se va intampla peste noapte insa, ci intr-un viitor destul de indepartat.

Sursa: adevarul.roloading...

Adauga un comentariu