Internet

Google inaspreste filtrele pentru cenzurarea link-urilor Google Search

Publicat: 12 feb. 2016

Obligat de Curtea Europeana sa accepte la cererea utilizatorilor inlaturarea legaturilor Web deranjante din cadrul listei cu rezultate a motorului sau de cautare, Google s-a conformat doar partial acestor solicitari, cenzurand numai domeniile europene ale portalului google.com (ex. google.ro). In schimb, comutarea in portalul google.com deschide accesul la versiunea necenzurata a motorului Google Search.

Modul de aplicare defectuos a fost insa o forma de protest la adresa autoritatilor europene, acuzate ca prin masurile luate fac un pas catre instaurarea cenzurii pe teritoriu european. Doi ani mai tarziu, cererile pentru inlaturarea de continut ˝inadecvat sau irelevant„ inca sunt puse in aplicare dupa aceleasi criterii, simpla comutare la portalul google.com permitand afisarea link-urilor cenzurate.

Insa potrivit unor informatii obtinute de Reuters, presiunile facute de autoritatile europene dau rezultate, Google fiind pe cale sa schimbe modul de aplicare a interdictiilor pentru a viza intreg teritoriul unei tari. Astfel, aplicarea unei solicitari pentru interdictie acordata in Romania va viza nu doar domeniul Google.ro, ci orice versiune a portalului Google, atat timp interogarile Google Search provin de la utilizatori aflati pe teritoriul acestei tari.

Nu este clar cand va intra in vigoare noul mecanism de filtrare, insa potrivit sursei citate Google ar fi informat deja autoritatile competente despre masurile pregatite. Avand in vedere cele cateva sute de mii de solicitari pentru interdictie deja analizate, vizand milioane de link-uri, putem astepta ca masura sa aiba un impact sesizabil asupra informatiilor accesibile la cautarile realizate prin serviciul Google Search. Chiar daca nu ajuta prea mult, solicitarile pentru inlaturarea de referinte din listele Google Search sunt anuntate in partea de jos a listei cu rezultate, astfel ca putem afla daca ne sunt sau nu ascunse anumite link-uri. Ocolirea functiei de filtrare va fi insa mai dificila, presupunand apelarea la mijloace pentru ascunderea adresei IP si directionarea conexiunii prin servere Proxy aflate pe teritoriul altor tari.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit