Securitate

Google si Apple va pot sterge aplicatii din telefon

Publicat: 20 feb. 2012
5

Dezvoltatorul finlandez de software Janne Kytomaki şi-a dat seama că ceva nu este în regulă când a văzut că cel mai bine vândute aplicaţii de pe Android Market listează incorect acelaşi autor. Kytomaki a făcut câteva teste, a identificat software-ul de la care provenea problema şi a publicat on-line descoperirile sale, scrie Bloomberg.

Google a rezolvat problema imediat. A şters aplicaţiile de pe Android Market şi folosind o tactică puţin ştiută pentru a opri răspândirea soft-urilor malware a şters toate urmele software-ului de pe 250.000 de telefoane mobile care folosesc Android.

“Am fost surprins de cât de repede a şters Google aplicaţiile şi software-ul infectat”, spune Kytomaki.

Google, Apple şi Microsoft au la dispoziţie o tehnologie care le permite să şteargă instantaneu conţinutul neautorizat de pe telefoanele sau tabletele utilizatorilor. Aplicaţia care le permite acest lucru este instalată pe toate gadgeturile care folosesc sistemul de operare Android şi pe iPhone-uri şi urmează să fie folosit şi de Microsoft atunci când va lansa Windows 8.

Deşi astfel de software-uri sunt create pentru a îndepărta conţinutul neautorizat, nu există o definiţie standard a acestuia, iar companiilor nu li se cere să dea detalii despre modul în care le folosesc.

Tehnologia poate fi folosită de un hacker pentru a lansa un virus, de o companie pentru a accesa informaţiile private ale utilizatorilor sau de un guvern pentru a limita libertatea de exprimare, spune Eric Goldman, director în cadrul High Tech Law Institute de la Universitatea Santa Clara.

“Avem de a face cu modelul dictatorului binevoitor, a regelui-filosof”, spune Goldman. “Este cineva care are controlul absolut asupra hard-diskului meu şi niciodată nu am ştiut asta şi nici nu mi-am dat acordul. Dacă folosesc această putere cum trebuie, îmi pot face viaţa mai uşoară. Nu ştim însă dacă se folosesc de ea în mod inteligent. De fapt nu putem şti când se folosesc de această putere”.

Aceste programe sunt software-uri puţin sofisticate ce există de mult timp în cadrul unor reţele precum cele din cadrul companiilor în care staff-ul tehnic deţine controlul asupra tuturor computerelor. Ele nu au fost folosite la scară largă pe computerele personale, ale căror utilizatori intră din când în când pe internet şi nu îşi instalează decât sporadic update-urile soft-urilor de securitate.

Utilizatorii de smartphone-uri sunt online tot timpul şi trebuie să descarce aplicaţii din magazine virtuale strict controlate. Software-ul pentru telefoane mobile dă o a doua şansă companiilor de securitate, este de părere Kevin Mahaffey, cofondator al Lookout, o companie din San Francisco.

Temerea principală este că Google, Microsoft şi alte companii s-ar putea confrunta cu presiuni externe pentru a folosi aceste soft-uri de “curăţare” a telefoanelor mobile.

Guvernele devin tot mai agresive în a cere companiilor de tehnologie să cenzureze e-mail-urile sau informaţiile de pe Internet, aşa cum a simţit pe propria piele RIM, producătorul telefoanelor BlackBerry, atunci când India, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite i-au cerut să le permită accesul la datele clienţilor pentru inspecţii.

Adauga un comentariu