Sisteme de operare

Google si Microsoft se opun ferm lansarii de sisteme Dual-Boot cu Android si Windows 8

Publicat: 18 mart. 2014

Ideea lansarii unor sisteme desktop, laptopuri sau tablete hibride Windows/Android probabil ca a atras atentia anumitor utilizatori deoarece ofera posibilitatea alegerii intre cel mai raspandit sistem de operare desktop si cea mai populara platforma mobila. Viata acestor sisteme Dual-Boot a fost  insa una foarte scurta, atat Microsoft cat si Google impiedicand ferm lansarea modelelor viitoare si cerand retragerea celor deja existente.

In conditiile in care piata PC trece prin clipe grele iar noul sistem de operare Windows 8.x nu se bucura de o adoptie prea rapida, ultimul lucru pe care si l-ar dori Microsoft ar fi prezenta platformei rivale Android pe traditionalele laptopuri sau sisteme desktop. Compania Google, pe de alta parte, este proprietara celui mai populare platforme software pentru terminale mobile si nu pare deloc dispusa sa acorde vreo sansa rivalului sau. In consecinta, ambele companii au primit prost vestea aparitiei sistemelor Dual-Boot si au decis sa blocheze incercarile de lansare a unor astfel de produse.

Cea mai greu lovita este compania ASUS, care are deja pe piata doua sisteme desktop All-in-One cu Windows 8 si Android si se pregatea sa lanseze un laptop convertibil. In urma presiunilor, ASUS va retrage de pe piata sistemele desktop Transformer AiO P1801 si Transformer AiO P1802, in timp ce Transformer Book Duet nu va mai vedea lumina zilei. Aceeasi soarta o va avea si Samsung ATIV Q, un sistem prezentat in vara anului trecut despre care nu s-a mai auzit nimic intre timp.

Cel de-al patrulea produs ASUS care ofera atat Windows 8 si Android intr-un singur pachet este laptopul Transformer Book Trio, insa acesta va supravietui deoarece nu este un sistem Dual-Boot. Fata de modelele care i-au deranjat de cei doi giganti, Transformer Book Trio foloseste platforme hardware diferite pentru fiecare sistem de operare in parte si a scapat astfel de la extinctie.

Pe langa ASUS, care va pierde astfel banii investiti in cercetare si productie, presiunea Microsoft si Google va afecta si Intel, singura companie care detine un procesor capabil sa ruleze atat Windows cat si Android.

Conform informatiilor pe care le avem in prezent, se pare aceasta decizie afecteaza doar sistemele care folosesc platforma Windows, nu si Windows Phone. Cateva companii si-au anuntat intentia de a realiza telefoane Dual-Boot Android/Windows Phone si putem presupune ca Microsoft nu va fi deloc deranjata de aceasta implementare.

Nu acelasi lucru il putem spune insa despre Google, care ar putea privi la fel de neprietenos lansarea unor telefoane care ar putea populariza platforma rivalilor Microsoft. Daca Google va pune piciorul in prag si acolo, producatorii vor trebui sa renunte fie la ecosistemul Android, pentru care au nevoie de certificare, fie la ideea lansarii unui astfel de produse.loading...

Adauga un comentariu