Info Turism

Gradina Botanica a Universitatii din Bologna

Publicat: 05 ian. 2012
9

Gradina Botanica a Universitatii din  Bologna, din orasul cu acelasi nume, este una dintre cele mai importante de pe teritoriul Italiei avand o varsta greu de egalat in Europa. Primele incercari de organizare a gradinii in scopul cresterii plantelor medicinale se intalnesc in Vatican si Roma si dateaza inca din secolul XIII.

Astazi, un procent foarte mare din ponderea totala a gradinilor botanice de pe continent ii revine Italiei care se remarca prin cele peste 30 de exemple care pot fi date in acest sens. Gradina Botanica din Bologna a fost fondata in anul 1568 la initiativa lui Ulisse Aldrovandi cu scopul de a servi la studiul proprietatilor medicinale ale plantelor.

Dupa ce va trece printr-o perioada destul de lunga in care i-a fost neglijata valoarea, aceasta a ajuns din nou in atentia studentilor dupa ce a fost reconditionata.

Suprafata sa de aproximativ doua hectare este impartita pe sectoare in functie de specificul plantelor si are ca obiectiv principal reproducerea fidela a biodiversitatii.  In afara de caracterul sau stiintific, Gradina Botanica din Bologna indeplineste functia de spatiu educativ si de recreere si nu in ultimul rand functia estetica.

Un numar insemnat de specii de plante locale  si exotice imbogatesc peisajul de aici cu frumusetea lor. Pentru a putea supravietui, cele provenite din zonele cu climat tropical sunt concentrate in trei sere.

Alte sectiuni ale gradinii sunt dedicate plantelor medicinale, plantelor aromatice, plantelor ornamentale si chiar padurilor, iazurilor si helesteelor.

Astazi, orice vizitator daca doreste poate patrunde in acest minunat colt de natura pentru ca intrarea este libera.

In cazul in care v-ati planificat o calatorie spre aceste meleaguri, nu uitati sa va abateti pentru o clipa si pe la Gradina Botanica a Universitatii din Bologna pentru ca veti avea doar de castigat.

Adauga un comentariu