Info Turism

Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a UniversitaTii „Al. I. Cuza” Iasi

Publicat: 06 ian. 2012
9

Gradina Botanica „Anastasie Fatu” a Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi, cu sediul in Iasi, Str. Dumbrava Rosie nr. 7-9, Judetul Iasi, Tel: 0040 232 20 13 73, Fax: 0040 232 20 13 85

Director – Prof. dr. Mihai MITITIUC

Gradina Botanica din Iasi, prima institutie de acest fel in Romania, a fost fondata in 1856 de catre naturalistul si fizicianul Anastasie Fatu. Gradina Botanica a fost mutata pe amplasamentul actual in 1963 si acopera o suprafata de circa 100 ha. Tipul de sol, caracteristicile geografice, expozitia, altitudinea sunt extrem de variate si in consecinta, potrivit pentru cultivarea a numeroase specii autohtone si exotice. Gradina Botanica a fost conceputa ca o institutie cu functii multiple: didactice si educationale, stiintifice, cultural-recreative, sanitare precum si de conservare a fondului genetic de plante indigene.

Contine 12 sectoare: Complexul de sere, Taxonomic, Biologic, Ornamental, Dendrologic, Flora Globului, Flora si Vegetatia Romaniei, Plante Utile, Plante Memoriale, Sectorul Didactic – Experimental, Rosarium si sectorul de recreere. In 1991 a inceput amenajarea Gradinii Alpine la Potoci – Bicaz, judetul Neamt. La Agigea, judetul Constanta, pe tarmul Marii Negre, exista o mica gradina botanica satelit cu vegetatie specifica dunelor marine. Aceasta institutie are un Herbarium (44.179 coli), o biblioteca (18.650 volume) si un mic muzeu. Gradina Botanica coopereaza cu aproximativ 500 de institutii similare din toata lumea, prin urmatoarele publicatii: „Delectus Seminum et Sporarum” (anual), „Flora Moldaviae et Dobrogeae Exsiccata” si „Buletinul Gradinii Botanice” (neregulat).
Adauga un comentariu