Info Turism

Gradina Botanica Dimitrie Brandza, Bucuresti

Publicat: 05 ian. 2012

Gradina Botanica „Dimitrie Brandza” a Universitatii din Bucuresti este situata pe malul drept al Dambovitei aproape de centrul capitalei, in cartierul Cotroceni, fiind la dispozitia tuturor iubitorilor de natura. Institutia este implicata in probleme de invatamant, de conservare a biodiversitatii si nu in ultimul rand in initierea si educatia populatiei in domeniul ecologiei.

Anul acesta, desi a ajuns la cea de-a 150-a aniversare, frumosul colt de natura se infatiseaza la fel de verde si atractiv ca in timpul lui Al. I. Cuza.  Gradina Botanica poarta numele remarcabilului profesor fondator Dimitrie Brandza insa la farmecul sau o contributie majora a avut-o si arhitectul peisagist de origine belgiana Fuchs.

Ca orice gradina bine organizata, si aceasta a fost impartita pe sectoare. Pe suprafata sa de 17,5 ha plantele anuale sau perene tolerante fata de caracteristicile climatice de campie au fost amplasate in aer liber iar cele exotice  in spatii acoperite care sa le ofere protectie.

Marea diversitate a lumii vegetale i se dezvaluie treptat vizitatorului care parcurge compartimentele inmiresmate si multicolore.

Dintre sectoarele in aer liber amintim: Sectorul Decorativ, Sectorul Plante rare, Sectorul Flora meditraneeana, Sectorul Gradina italiana, Sectorul Flora Dobrogei, Sectorul Muntii Carpati, Sectorul Colina coniferelor, Rosarium si altele. Fiecare dintre acestea ar putea constitui teme consistente de dezbatere datorita speciilor deosebite de plante pe care le adapostesc.

Daca ajungeti la Gradina Botanica a Universitatii Bucuresti trebuie sa acordati putin mai multa atentie serelor vechi. Acestea au fost construite in perioada anilor 1889-1891 dupa modelul serelor din Liege, fapt ce le recomanda ca cele mai vechi din tara.

In ciuda distrugerilor suferite in timpul celor doua razboaie mondiale, Gradina Botanica „Dimitrie Brandza”  a fost capabila sa-si recapete si sa-si mentina pana in prezent frumusetea de odinioara.loading...

Adauga un comentariu