Info Turism

Gradina Botanica Macea, Arad

Publicat: 06 ian. 2012

Gradina Botanica Macea a Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din judetul Arad desi are o mare importanta in plan stiintific si educativ este din pacate putin cunoscuta.

In anul 1724 baronul Mihai Csernovics se stabileste la Macea si incepe sa fie preocupat de constuirea unui edificiu domenial in mijlocul unei padurici naturale. Dupa terminarea acestuia, din motive practice si estetice, Csernovics devine interesat de noi amenajari ale mediului ambiental. Treptat vor lua nastere aleile si potecile iar parcul va deveni o adevarata zona de agrement a familiei proprietarului.

Petru Csernovics introduce in parc unele specii exotice dintre care unele exista si in prezent, doua exemplare de Ginkgo biloba, si cateva exemplare de Platanus acerifolia si Aesculus hippocastanum.

Din anul 1862 domeniul familiei Csernovisc trece in proprietatea familiei baronului Karoly care va continua actiunile de amenajare si de introducere a unor noi specii de plante.

In prezent Gradina Botanica Macea  este impartita in doua parti, fiecare avand functii si obiective distincte. In total exista 2000 unitati taxonomice si plante lemnoase grupate pe sectoare. Prima parte ocupa suprafata cea mai mare (cca 10 ha) si adaposteste mai multe amenajari care au ca scop reproducerea unor peisaje.  La intrare vizitatorul este intampinat de un alpinariu care contine pe langa altele si cateva specii care fac parte din categoria celor ocrotite de lege. In a doua zona a Gradinii Botanice, o suprafata de cca 3,5 ha este ocupata de Colectia dendrologica care are o valoare deosebita mai ales din punct de vedere stiintific prin numarul mare de specii. Gradina Botanica Macea cultiva vizitatorilor interesul si gustul pentru frumos si ii face constienti asupra rolului pe care il au plantele in viata noastra.loading...

Adauga un comentariu