Info Turism

Gradina Cismigiu

Publicat: 27 ian. 2012

Parcurgand Bulevardul Regina Elisabeta din centrul Bucurestilor pe langa Colegiul National Gheorghe Lazar in sus, indata se deschide pe partea stanga unul dintre cele mai fascinante spatii pubice din Capitala: Gradina Cismigiu.

Chiar daca povestea sa incepe in vremea domnului Alexandru Ipsilanti, pe la 1780, inaugurarea oficiala are loc abia in 1854. Ideea de a transforma terenul insalubru in loc de promenada fusese una indrazneata, insa in egala masura si priceperea peisagistului Wilhelm Mayer, insarcinat cu ducerea la bun sfarsit a planului.

Intr-o nota din 1857, poetul si memorialistul roman N. T. Orasanu relateaza cum nu se poate mai frumos marea transformare petrecuta la jumatatea secolului al XIX-lea:

aici fu o balta mare, un loc umed, mocirlos / salbatec din natura, necurat, nesanatos / insa arta poate multe si ea facu un paradisu / cum la multi din ipokimeni nici ca le trecea prin visu .”  

Oameni imbracati dupa moda turceasca, cu salvari si islic pe cap, veneau adesea pe timp de vara sa asculte cantecele de dor ale lui Anton Pann sau ale alora. Cu alte ocazii, gradina era scaldata de acordurile valsurilor vieneze, lucru care o transforma intr-un loc al romantismului si elegantei. Cine stie cati indragostiti s-au odihnit aici in cei 159 de ani trecuti de la montarea primelor 100 de canapele (lavite) de stejar pana astazi…

Insa nu numai vara ci si anotimpul rece avea un farmec aparte in acest colt de rai. Gradina Cismigiu avea si un lac, care atunci cand ingheta devenea spatiu de joaca pentru tineri, cum se intampla si in iarna anului 1883. Lacul de astazi este artificial si dateaza abia din 1910, fiind opera lui Rebhun.

Spre zilele noastre, cand bucurestenii s-au emancipat si au inceput sa fie atrasi de citirea periodicelor, la iesirea dinspre Bulevardul Regina Elisabeta a luat fiinta si primul chiosc de ziare din Bucuresti.

Astazi, dupa o serie de transformari, gradina este amenajata in stilul parcurilor engleze. Principalele puncte pe care ar trebui sa le vizitati sunt: gradina de trandafiri, rondul roman, lacul, coltul cu arbori si arbusti, coltul sahistilor si coltul copiilor.loading...

Adauga un comentariu