Local

Gradina de zarzavaturi pe osemintele eroilor – FOTO

Publicat: 18 apr. 2012

@ Un monument ridicat in amintirea miilor de ostasi ieseni cazuti in Primul Razboi Mondial zace in uitare de ani de zile @ Pietrele funerare au fost distruse, zona a fost invadata de locuinte, iar unii ieseni isi fac gradini de zarzavaturi printre osemintele celor cazuti pe front

Pe dealul din zona Galata se afla un edificiu care, in trecut, starnea mandria oricarui iesean, dar care acum zace in uitare. Monumentul Eroilor din Galata, ridicat in urma cu cateva zeci de ani, in amintirea sutelor de soldati cazuti in Primul Razboi Mondial, se zbate in anonimat, inconjurat fie de gunoaie, fie de gradini de zarzavaturi. Edificiul a fost ridicat intre 1928 si 1930, in memoria a peste 6.000 de soldati cazuti in lupte. Monumentul, vizibil din orice punct al orasului, a fost construit la initiativa „Cultului Eroilor„, dupa ce primaria a donat la vremea respectiva un teren de circa 3.000 metri patrati.

Desi este o constructie impresionanta, anii si-au pus amprenta asupra sa. In jur, crucile ostasilor cazuti la datorie zac fie murdare, fie rupte si abandonate in iarba. De-a lungul anilor, acestea au disparut pe rand, astazi fiind vizibile doar cateva. Pamantul din zona lui a fost pangarit de iesenii dornici sa-si ridice o casa intr-o zona mai mult decat accesibila. Astfel s-a ajuns ca in jurul monumentului sa apara gradini cu zarzavaturi, iar crucile sa fie folosite pe post de scaune. Gardul care inconjoara edificiul este rupt in mai multe locuri, iar placile de beton sunt culcate la pamant. Timp indelungat, din edificiu s-a furat cam tot ce s-a putut: steaguri, piatra, fier.
Si padurea ce da spre zona Nicolina a ajuns un rai al gunoaielor aruncate de cei care merg periodic la iarba verde.

In ultimii ani, zona de protectie a monumentului a fost inlocuita cu locuinte. La doar cativa metri de monument, un iesean mai intreprinzator si-a construit o frumusete de vila. Fotografiile realizate de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI arata starea actuala a edificiului ridicat in baza proiectului facut de inginerul Henri Coanda in perioada interbelica.

Asociatia Cultul Eroilor, desfiintata in anii comunismului, a reluat administrarea monumentul imediat dupa Revolutie. Totusi, in acea perioada autoritatile vremii l-au improprietarit pe unul din urmasii fostului paznic al Monumentului Eroilor. Astfel s-a ajuns ca din cei 2.800 metri patrati donati de primarie in urma cu zeci de ani, constructia sa mai dispuna de circa 1.500 metri patrati. Mai grav este faptul ca a fost afectata si zona de protectie de 4.400 metri patrati, situata la baza cimitirului, pana la raul Nicolina, teren donat tot de primarie in perioada interbelica.

Reprezentantii Asociatiei Cultul Eroilor Iasi nu au putut fi contactati pentru a-si spune punctul de vedere cu privire la starea avansata de degradare a monumentului istoric.

Istorie aparte

Monumentul are forma unui patrat supraetajat în trei nivele, cu retrageri succesive, in partea de jos aflandu-se un cub imens cu latura de 20 metri. La baza lui este cripta cu osemintele ostasilor români cazuti pe front în timpul Primului Razboi Mondial. Ansamblul monumentului era format din mausoleul propriu-zis, cimitirul cu osemintele a 6.000 de eroi soldati, reprezentat prin 6 cruci mari din ciment si alte 600 de cruci de format mic, cantonul paznicului monumentului si o suprafata de protectie de 4.400 de metri patrati. Din toate acestea, acum au ramas foarte putine lucruri. In ansamblu mai sunt in picioare circa 100 de cruci de mici dimensiuni, care stau marturie pentru jerta ostasilor romani.

Adauga un comentariu