Info Turism

Gradina Exbury din Marea Britanie

Publicat: 27 ian. 2012

Omul a carui viziune si munca a creat Exbury Gardens a fost Lionel Nathan de Rothschild; el si-a dedicat timpul si resursele financiare pentru a crea o gradina care avea sa ajunga una din cele mai frumoase zone impadurite din tara.

Zona are clima temperata, ploile cad moderat, iar pamantul cu pH acid este ideal pentru cultivarea de rhododendroni. Lionel a angajar ”armate” de oameni pentru a curata zona impadurita in asa fel incat sa fie realizata o gradina. Incet-incet, terenul impadurit a fost curatat de uscaturi si copaci nedoriti, s-au creat alei, aolul a fost cu mult imbunatatit si pregatit astfel pentru noile plante si arbusti care urmau sa fie plantati.

Mai mult, s-au sapat o serie de lacuri ornamentale. Lionel era un perfectionist, astfel ca nimic nu a fost lasat la voia intamplarii. S-a forat un put pentru a se gasi apa si astfel s-a realizat un sistem de irigatiicare se intindea de la turnul de apa inspre toate zonele gradinii, printr-un labirint subteran de conducte lung de peste 35 de kilometri; unic la timpul respectiv, acest sistem este folosit si astazi si se dovedeste a fi de neinlocuit in lungile zile toride de vara. S-au construit sere imense din lemn rezistent de tek, adus special din import. Lionel de Rothschild nu s-a oprit de la nimic pentru a realiza gradina pe care si-o dorea. Nu s-a facut economie deloc – daca gradina ar fi trebuit amenajata astazi, s-ar fi cheltuit milioane de lire. 

Atractiile gradinii

Exbury Gardens este o spectaculoasa zona in care se contopesc gradini si palcuri de padure; domeniul este faimos pentru colectia de rhododendroni, azalee si camelii, care infloresc primavara intr-o explozie de culori.

In afara de lunile aprilie si mai, intotdeauan este cate ceva de vazut in Exbury Gradens. Campul de narcise si gradina de pietre intampina vizitatorii cu o priveliste uimitoare, iar gradina exotica cu ceas solar, bardurile de flori si gradina de vara bucura ochii oricarui trecator pe timp de vara. Toamna este prezenta prin culorile de foc ale artarilor si azaleelor. Gradina are si alt punct de atractie in afara de minunatele flori si copaci – anume, o cale ferata pentru un tren in miniatura, care strabate intreg domeniul.

Planul gradinii: Belvedere, Aleea cu camelii, Gradina de iarna, Lac, Zona azaleelor, Lac, Podul japonez, Copacul leganat, Campul cu narcise, Monumentul Lionel de Rothschilds, Poiana, Clopotul birmanez, Casa Exbury, Gradina de trandafiri, Zona de servit ceai, Aleea indragostitilor, Gradina de ierburi, Cele cinci sageti, Podul Gilbury, Aleea hortensiilor, Statia de tren Exbury Central, Gradina cu iaz, Drumul cu azalee, Gradina de piatra, Gradina de vara, Gradina americana.loading...

Adauga un comentariu