Info Turism

Gradina Marqueyssac, Franta

Publicat: 23 feb. 2012
9

Regiunea Dordogne din sud-vestul Frantei este presarata cu numeroase gradini, insa cea mai faimoasa dintre ele poarta numele de Marqueyssac.

Situata pe un deal abrupt ce domina regiunea, gradina Marqueyssac ofera o perspectiva minunata asupra cursului sinuos al raului Perigord, asupra castelului Castelnaud de pe cealalta parte a apei, si asupra capelei romane Saint-Julien de Cenac. 

In gradina Marqueyssac accentul este pus pe armonia dintre om si natura, dupa cum dau de inteles bancile sculptate in piatra si culorile ce umplu peisajul.  Gradina Marqueyssac a fost construita in secolul al XVII-lea de catre un apropiat al regelui, numit Bertrand Vernet.

Incepand cu anul 1866, noul proprietar inspirat de gradinile fabuloase italiene adauga structuri rustice, amenajeaza alei spatioase atent pavate si planteaza exemplare de pin si chiparos.

Astazi, peste 150.000 exeplare de merisor (cimisir) sunt taiate in forme geometrice abstracte, ondulate, pentru a sugera nobletea si echilibrul cosmic. Plantele sunt insotite de explicatii, iar din fericire pentru copii, exista si doua spatii de joaca ce cuprind leagane si casute in miniatura.

Spectacolul de culori si forme este rezultatul ingrijirii permanente oferite de o echipa de gradinari. Taierea arbustilor se realizeaza cu foarfeci manuale, in doua etape, iar in restul anului au loc activitati de intretinere.

Gradina Marqueyssac mai este cunoscuta drep una dintre cele mai romantice. Din luna iulie pana in august, gradina este luminata in fiecare joi seara cu circa 2000 lumaniari pentru a sublinia fumusetea rapitoare a naturii, timp in care locul rasuna de muzica distinsa. 

Adauga un comentariu