Eveniment-Social

Gradina publica de la Palas va înnobila latura sudica a Palatului Culturii

Publicat: 03 iul. 2011
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:227765;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Pe locul unde acum se construieste ansamblul urbanistic Palas, în trecut, pana în anul 1895, a fost marea Gradina Domneasca. Din 1895 si pana în 1926, terenul acesta intra în proprietatea Universitatii din Iasi, care organizeaza aici, pe o suprafata de aproximativ 7 hectare, cea de-a patra gradina botanica a Iasului. Lipsa de sprijin material din partea Ministerului Invatamantului si apoi intrarea Romaniei în Primul Razboi Mondial, cu toate consecintele acestuia, a pus Universitatea în imposibilitatea continuarii administrarii gradinii, cedand-o, în anul 1927, Societatii de Gimnastica, Muzica si Sport din Iasi, pentru a construi „strandul orasului”.
Prin anul 1980, cand s-a elaborat un nou plan de sistematizare si dezvoltare a Iasului, pe acest loc s-a prevazut înfiintarea parcului central al urbei, legarea lui de spatiile verzi de la Podu Ros si cu amenajarile si plantatiile efectuate pe Splaiul Bahluiului, cu scopul transformarii acestora într-o importanta zona de agrement. Planul viitorului parc central al orasului a fost facut de catre Institutul de Proiectari, la elaborare aducandu-si aportul si Gradina Botanica. Acest proiect a început sa fie pus în aplicare. Astfel, s-au facut unele demolari de cladiri, s-a construit Teatrul de Vara, s-a ameliorat terenul, s-au amenajat terasele si s-au efectuat si alte lucrari.
Evenimentele din decembrie 1989 si schimbarile care au urmat au spulberat visul iesenilor de a avea bucuria si satisfactia de a admira, din nou, pe aceste locuri, cel mai mare si mai important parc al orasului. Lucrarile de amenajare au fost sistate si, între timp, s-au degradat, ramanand în functiune doar strandul.
Acum, pe acest teren este în curs de finalizare ansamblul urbanistic Palas, în componenta caruia, pe o suprafata de aproximativ 50.000 mp, se amenajeaza gradina publica Palas. La sedinta de lansare a planului acestui ansamblu, care a avut loc la Primaria Municipiului Iasi, la care au participat reprezentanti ai institutiilor ce urmau sa îsi dea avizul, am fost invitat si eu. Din toata asistenta, la discutarea planului, numai eu m-am opus amplasarii Palas pe acest loc. Timp de aproape o ora am prezentat istoricul fostei Curti Domnesti, al actualului Palat al Culturii, al fostei mari Gradini Domnesti, al Gradinii Botanice care a functionat pe acest loc si am insistat asupra necesitatii reluarii lucrarilor de amenajare a parcului central al orasului, propunand gasirea unui amplasament pentru construirea acestui complex. Argumentele mele nu au fost suficiente astfel încat sa schimbe situatia si s-a trecut la amenajarea pe acest loc a ansamblului Palas.
In primavara anului trecut, cand am fost invitat de doamna Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana si coordonatorul echipei de cercetatori de la Palas, pentru a vizita santierul de arheologie, am luat la cunostinta si despre conceptul de amenajare a gradinii publice de la Palas. Atunci am constatat ca planul si proiectul suplinesc, în mare masura, lipsa parcului central abandonat si pun în valoare, cum nu se poate mai bine, latura sudica a Palatului Culturii. Proiectul a fost elaborat de arhitecti peisagisti straini, gradina fiind de inspiratie renascentista, în stil italian. Punerea în valoare a partii sudice a Palatului este realizata printr-un ax central, alcatuit dintr-un parter cu platforme în trepte, caderi si oglinzi de apa si vegetatie.
Analizand proiectul si vizitand de doua ori în acest an santierul, am ajuns la concluzia ca ansamblul urbanistic Palas si gradina publica vor aduce un plus de frumusete orasului si, împreuna cu Palatul Culturii, vor deveni cel mai important obiectiv turistic al Iasului. Toate acestea m-au determinat sa sprijin finalizarea lui. Gradina publica de la Palas cuprinde patinoar sezonier, lac, teatru de vara, disponibil ca cinematograf în aer liber, carusel pentru copii, fantani arteziene, suprafete înierbate cu gazon, piatete multifunctionale si spatii de promenada si odihna. Gradina va fi decorata cu peste 2.000 de arbori, arbusti si flori. Din informatiile pe care le-am primit, plantele care urmeaza sa decoreze gradina au fost alese în urma cu un an si jumatate si puse în vase speciale pentru transport si transplantare. Speciile vegetale vor ajunge la Palas în aceasta luna, cand vor începe si plantarile. Gradina va fi udata printr-un sistem complex de irigatii, complet computerizat, care va folosi apa pluviala si cea provenita din drenuri, apa adunata într-un rezervor cu o capacitate de 800 mc.
Din informatiile primite pe santier, primele lucrari efectuate la Palas au fost cele de consolidare a terenului, care s-a realizat cu peste 3.000 de piloti forati pana la 25 m adancime. Concomitent, s-au efectuat lucrari de captare si evacuare a apelor freatice, pentru a nu afecta Palatul Culturii, constructiile din interiorul ansamblului sau pe cele din vecinatate.
In primavara, s-a pregatit terenul pentru plantari, ameliorarea acestuia facandu-se cu pamant fertil de împrumut, cu turba si nisip. In urmatoarea etapa urmeaza montarea sistemului de irigatii, începerea plantarilor si îngazonarea. Conducerea acestui ansamblu depune toate eforturile pentru a finaliza lucrarile la gradina în toamna acestui an.
Am convingerea, acum, ca ansamblul Palas si gradina sa publica vor deveni o mandrie a Iasului si, împreuna cu Palatul Culturii, un brand al orasului.

Adauga un comentariu