Info Turism

Gradinile de la Hampton Court Palace

Publicat: 27 feb. 2012
9

Gradinile regale de la Hampton Court sunt un amestec subtil de influente aparute in decurs de 500 de ani in amenajarea gradinilor, desi, asemenea palatului pe care il inconjoara, au servit la inceput numai agriculturii. Zona din jurul primelor cladiri de la Hampton Court a fost la inceput in proprietatea unor cavaleri, care il foloseau pentru a strange bani pentru finantarea activitatilor militare de pe pamantul sfant. Sir Giles Daubeney, lordul sambelan al regelui Henric al VII-lea, care a cumparat pentru 99 de ani proprietatea, in anul 1505, a fost primul care a imprejmuit 300 de acri de pamant, transformandu-i, pentru amuzamentul sau, intr-un parc pentru caprioare si iepuri.

Cel care a creat prima gradina la Hampton Court a fost cardinalul Wolsey, probabil pe partea cu actuala gradina a fantanii. Totusi, Henric al VIII-lea a fost cel care, incepand cu 1529, a inceput sa „contureze” structura gradinii care semana foarte mult cu ceea ce exista astazi. Designul original al gradinii a supravietuit, in ciuda schimbarilor intervenite in moda amenajarii gradinilor si in horticultura, pana in perioada domniei lui William al III-lea si al Mariei a II-a. Cei doi au dispus amenajarea gradinii si a intregii proprietati in stil baroc.

GRADINILE DE SUD

Partea de sud a gradinilor de la Hampton Court au fost dintotdeauna o zona privata, care au oferit legume sau alte ierburi pentru palat.

Gradina privata a regelui a fost de curand restaurata, astfel ca arata exact asa cum a fost conceputa pe timpul lui William al III-lea, in 1702. Mai mult, se folosesc specii de plante care au fost si in gradina originala. Raul din apropiere este separat de gradina printr-un gard de fier, decorat.

Gradina de rachita (knot gardens) se afla la vestul gradinii private. In ea sunt plantate arbusti decorativi printre care si buxus. Prima data a fost amenajata in 1924, ca o incercare timpurie de a arata tipul de gradini care existau la Hampton Court in secolul al XVI-lea.

Gradina lacului se afla mai la vest. De fapt aceasta este formata din trei zone deschise, scaldate in soare, care initial au fost acoperite de apa. Lacul a fost secat, lasand loc unei gradinai care impresioneaza primavara si vara cu straturile bogate de flori.

Orangeria
Initial, aceasta cladire a fost construita pentru a gazdui colectia de specii de plante a Mariei a II-a. Mai recent, ea a fost transformata intr-o galerie in care erau expuse picturi de Andrea Mantegna.

Via
In apropierea orangeriei se afla zona in care se afla zona in care s-a cultivat vita de vie, in 1768, de catre Lancelot Brown. Aceasta este considerata a fi cea mai veche vie din lume si inca mai produce 230-320 kg de struguri anual. Recoltarea strugurilor se face la sfarsitul lunii august, fructele fiind vandute in magazinele palatului.

Sala banchetului

In partea de sud a gradinilor, asezata cu fatada inspre Tamisa, se afla sala banchetelor, construita de William al III-lea in 1700, pentru a gazdui micile petreceri de dupa cina, de la palat. Camera principala a fost decorata de Antonio Verio, cel care, de altfel, este responsabil si de majoritatea picturilor care acopera peretii si tavanele palatului. Panelul oval de pe tavan ii reprezinta pe Minerva, zeita intelepciunii, inconjurata de figuri algorice, simboluri ale artelor si stiintelor, in timp ce pe pereti este reprezentat Jupiter.

GRADINILE DE EST

Pe timpul lui Henry al VII-lea, aceasta zona nu era amenajata intr-un mod deosebit (doar o peluza cu arbusti si tufe plantate ici colo). Ea a fost transformata mai tarziu de catre familia Stuart si William al III-lea, intr-o gradina semicirculara cu 12 fantani arteziene de marmora. Regina Anne a adaugat mai tarziu, in 1710, canalele semicirculare care o inconjoara.

Gradina fantanii mari – are un design mult mai simplificat decat la inceput si, desi multi din arbustii care o decoreaza dateaza din 1710, aspectul general predominant este de gradina victoriana.

Home Park – se afla dincolo de gradinile de est si in ele este amenajat marele canal, numit Long Water, sapat la comanda lui Charles al II-lea, in 1660. Aceasta zona a gradinilor de la Hampton Court House gazduieste o turma de 270 de caprioare, un teren de golf fondat in secolul al XIX-lea si un stejar care se afla in acelasi loc de la inceput si despre care se banuieste ca are peste 1000 de ani.

Terenul regal de tenis – se afla inspre nord si a fost construit in 1620. Este in functiune si astazi si gazduieste British Open Real Tennis Championships.

GRADINILE DE NORD

In perioada domniei Tudorilor, aceasta zona era ocupata de livezile lui Henric al VII-lea, insa totul s-a schimbat sub domnial lui William al III-lea: au fost plantati arbusti ornamentali in modele gepometrice. Astazi, aceste gradini sunt cunoscute pentru covorul de plante care infloresc primavara.

Labirintul
Creat in 1702, labirintul este singura parte din gradina ramasa din gradina de nord de pe timpul lui William al III-lea. Aleile sale serpuitoare insumeaza in jur de 0,8 km si se intind pe o suprafata de aproximativ 1350 metri patrati.

Tiltyard
In apropierea labirintului de gradina se afla o zona amenajata initial de Henry al VIII-lea pentru turniruri, dar in timp (secolele 18-19) a fost impartit in zone in care au fost amenajate gradini mai mici. Acum aici se afla sase gradini, printre care si o gradina de trandafiri.

Adauga un comentariu