Diete si regimuri

Grăsimea abdominală: de ce ar trebui să fii atent la ce se așează pe burtă

Publicat: 11 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Grăsimea abdominală de ce ar trebui să fii atent la ce se așează pe burtă
Cercetătorii explică de ce excesul de grăsime abdominală poate fi asociat cu un risc de deces prematur.

A lua 10 centimetri in talie crește riscul de deces cu 8%, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii explică de ce excesul de grăsime abdominală poate fi asociat cu un risc de deces prematur.

Știm că supraponderalitatea și obezitatea cresc riscul de diabet de tip 2, hipertensiune arterială, colesterol și chiar boli cardiovasculare. Dar ceea ce știm mai puțin este că si cantitatea de grăsime abdominală este crucială. Asta dezvăluie un nou studiu publicat în British Medical Journal.

Grăsimea abdominală crește riscul de deces prematur

Autorii acestei lucrări au analizat 72 de studii care au implicat mai mult de 2,5 milioane de participanți, care au fost urmăriți pe o perioadă de 3 până la 24 de ani. Au descoperit că excesul de grăsime abdominală a fost asociat cu un risc mai mare de deces precoce din orice cauză și indiferent de cantitatea totală de grăsime corporală.

Studiul a constatat că la femei, fiecare creștere de 10 centimetri a circumferinței taliei ar putea crește riscul de deces cu 8%. Pentru bărbați, a lua 10 centimetri în talie ar putea crește riscul de deces cu 12%. Cu toate acestea, o circumferință mare a șoldului și a coapsei a fost asociată cu un risc mai mic de mortalitate din toate cauzele.

Măsurarea grăsimii abdominale pentru a evalua riscul de deces prematur

Motivul pentru care excesul de grăsime abdominală pare atât de periculos este că este corelat cu ceea ce se numește grăsime viscerală. Acest tip de grăsime este profund și se așează în jurul organelor. În cele din urmă, le poate modifica funcționarea.

Acest studiu, care indică riscurile asociate cu excesul de grăsime de pe burtă, sugerează că „măsurătorile grăsimii de pe burtă ar putea fi utilizate ca o abordare suplimentară, în combinație cu indicele de masă corporală (IMC), pentru a determina riscul de deces prematur”, concluzionează autorii.

Adauga un comentariu