Local

Gravidă din Iași, amendată de un agent pe motiv că nu purta corect masca de protecție! Femeia era doar cu soțul ei într-o cofetărie! „Mi-am dat masca un pic jos de pe nas, pentru că nu puteam să mai respir!” (Exclusiv)

Publicat: 16 iun. 2021
O femeie cu masca de protecție pe față și un agent de Poliție care întocmește un proces-verbal de contravenție
O gravidă din Iași a dat în judecată Poliția Locală după ce a fost amendată pentru că nu ar fi purtat masca de protecție în dreptul nasului

O femeie însărcinată din județul Iași a dat în judecată Poliția Locală. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis plângerea formulată de Vasilica Mariana Maghercă. Gravida fusese amendată cu suma de 500 de lei pe motiv că nu purta în mod corect masca de protecție. Ieșeanca a susținut că era doar cu soțul ei într-o cofetărie și că și-a dat masca un pic jos de pe nas, pe motiv că nu putea respira

O gravidă din județul Iași a fost amendată de un agent de Poliție Locală pe motiv că nu purta corect masca de protecție! Femeia a susținut că era doar cu soțul ei într-o cofetărie!

„Mi-am dat masca un pic jos de pe nas, pentru că nu puteam să mai respir!”, a precizat ieșeanca în fața judecătorilor.

Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Pașcani au admis recent plângerea formulată de Vasilica Mariana Maghercă.

„Instanța admite în parte plângerea formulată de petenta Vasilica Mariana Maghercă în contradictoriu cu intimata Primăria municipiului Pașcani – Poliția Locală. Dispune înlocuirea amenzii în cuantum de 500 de lei cu un avertisment”, au precizat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșeanca Vasilica Mariana Maghercă a contestat în instanță amenda primită

Procesul dintre ieșeanca Vasilica Mariana Maghercă și Poliția Locală Pașcani a început pe 22 ianuarie 2021. Prin plângerea înregistrată pe rolul instanței, gravida a cerut anularea procesului-verbal încheiat pe data de 24 noiembrie 2020 sau înlocuirea sancțiunii cu un avertisment.

„Pe data de 24 noiembrie 2020, mă aflam în incinta Cofetăriei «Riama», când doamna polițist a venit și mi-a cerut datele de identitate, după care a plecat. Pe 13 ianuarie 2021 am găsit procesul-verbal prin care am fost amendată cu 500 de lei. Pe 24 noiembrie 2020 purtam masca de protecție, însă doar pe gură, deoarece, în tot acest timp, în incinta cofetăriei nu se aflau clienți, fiind doar eu, soțul meu și colega mea, fiind protejată și de un panou plexiglas. Fiind însărcinată, respiram foarte greu”, a susținut Vasilica Mariana Maghercă în fața judecătorilor.

Aceasta a adăugat că nu a mai fost avertizată vreodată privind purtarea incorectă a măștii de protecție, precum și că, în mod abuziv și nelegal, polițista nu a încheiat procesul-verbal în prezența ei, deși a prezentat datele de identitate.

Ce au spus polițiștii locali cu privire la gravidă

La rândul lor, reprezentanții Poliției Locale Pașcani au depus o întâmpinare la dosar, cerând respingerea plângerii.

„Pe data de 24 noiembrie 2020, petenta a fost amendată cu 500 de lei, reținându-se în sarcina sa că, la aceeași dată, a fost depistată în incinta Cofetăriei «Riama» în timp ce își exercita atribuțiile de serviciu fără a purta masca de protecție împotriva răspândirii COVID-19 în mod corespunzător”, au afirmat reprezentanții Poliției Locale Pașcani în fața magistraților.

Totuși, judecătorii au constatat că gravidei nu i s-a adus la cunoștință în momentul constatării și sancționării contravenției reținute în sarcina sa de către agentul constatator acuzația în mod detaliat, neasigurându-i-se dreptul de a face obiecțiuni și de a-și construi apărarea.

„Procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției nu poate face dovada prin el însuși a existenței faptei, a autorului acesteia și a vinovăției, acest proces-verbal fiind doar actul prin care o persoană este acuzată de săvârșirea contravenției, în măsura în care nu conține constatări personale, prin propriile simțuri ale agentului constatator.

În speță, fapta reținută în sarcina petentei poate fi și a fost constatată personal prin propriile simțuri de către agentul constatator. Petenta nu a negat săvârșirea faptei ce i s-a pus în sarcină, ci a menționat doar că purta masca doar pe gură întrucât era însărcinată, motiv pentru care respira cu greutate (aspect confirmat de către martora audiată), iar în incinta respectivă se aflau doar ea, colega sa și soțul său, nefiind prezenți clienți”, au concluzionat judecătorii ieșeni.

Comentarii
  • Cand pui „bata” puterii în mana unor retardați la ce sa te aștepți…? Sa mănânci, sa bei, sa fumezi iti permit sa scoți masca. Sa RESPIRI, NU! No comment!

  • Da,trebuia dosar penal pt.combatetea zadarniciei bolilor! F. grav, cum sa porți masca numai pe gura?Dar ce amenzi s-au dat și ca n-ai scris în declarația pe proprie răspundere alta Farmacie decât cea de la care n-ai găsit toate medicamentele! Al naibii, organele care aplica legea corect! Și-n timp ce noi stăteam închiși în casa alții petreceau de zor, parlamentari, polițiști, jandarmi! Pt. ei nu era aceeași lege? Bine ca știți sa ajutați infractorii violenți, pt. ei nu e lege, te bat cu Politia lângă tine! Hai ma nene, lăsați-ne cu nedreptățile voastre de hoți!

  • Madama vindea produse de patiserie fără mască. Eu cumpăr din mâinile ei savarine impachetate pe care le pun pe masă copiilor mei, in plină pandemie. Iar instanța combate o lege organică menită să impună niște măsuri individuale de protecție a vieții pe durata unei pandemii. Cum o cheamă pe judecătoare să-i trimit niște eclere?

Adauga un comentariu