Mama si copilul

Gravidele care au carenta de omega 3 pot da nastere unor copii depresivi

Publicat: 31 ian. 2011
7

Potrivit unui studiu publicat in revista Nature Neuroscience, lipsa de omega 3 – un acid gras esenţial – din timpul vieţii intrauterine favorizeaza declansarea depresiei la varsta adulta.

Cercetatorii francezi Olivier Manzoni si Sophie Layé, impreuna cu mai multi colegi spanioli au descoperit ca deficitul de omega 3 din creier perturba transmisiunile nervoase, iar acest lucru se manifesta inca din stadiul intrauterin.

Perturbatiile inregistrate la soarecii folosiţi in cadrul acestui studiu, ce au fost supusi unui regim alimentat deficitar in omega 3, se produc la nivelul a cel putin doua structuri ale creierului – cortexul prefrontal si nucleul accumbens – implicate in procesele de recompensare, motivatie si reglare emotionala.

Aceste zone ale creierului contin numerosi receptori canabinoizi (CB1R), care au un rol strategic in transmiterea influxurilor nervoase. In cazul soarecilor cu un regim deficitar, acesti receptori nu functioneaza, iar aceasta disfunctie este insotita de comportamente depresive.

Autorii studiului considera ca au reusit sa evidentieze primele elemente de natura biologica care sunt capabile sa explice corelatiile observate intre regimurile alimentare sarace in omega 3, frecvent intalnite in tarile industrializate, si tulburarile de dispozitie, o clasa de afectiuni din care face parte si depresia.

Acizii grasi esentiali nu pot fi sintetizati de organism, de aceea putem beneficia de efectele lor doar prin intermediul unor alimente. Un regim alimentar sarac in omega 3, diminueaza functiile neuronilor implicate in controlul asupra comportamentelor emotionale (depresii, anxietate etc). „Carenţele de omega 3 au un impact major in timpul perioadei de dezvoltare a creierului, atat in stadiul intrauterin, cat si in primii ani ai copilariei, continuand sa se manifeste pana in adolescenta, la nivelul cortexului prefrontal”, a declarat Sophie Layé, care recomanda alegerea unui regim alimentar variat, in detrimentul recurgerii la suplimente administrate sub forma unor pastile.

Adauga un comentariu