International

Grecia cere DESPAGUBIRI de razboi Germaniei

Publicat: 07 apr. 2015
1
Adjunctul ministrului elen de Finante a declarat ca Germania datoreaza Greciei aproape 279 de miliarde de euro ca reparatii pentru ocupatia nazista a tarii, relateaza The Guardian in editia electronica. Guverne elene, dar si cetateni, solicita de zeci de ani Germaniei sa le acorde despagubiri de razboi, insa Executivul grec nu a cuantificat niciodata anterior sumele pe care le cere. O comisie parlamentara creata de catre Guvernul Tsipras si-a inceput activitatea saptamana trecuta, cautand solicitari de despagubiri adresate germanilor, inclusiv reparatii de razboi, restituirea asa-numitului imprumut pe care Germania nazista a obligat Banca Greciei sa i-l acorde in timpul ocupatiei si restituirea tezaurelor arheologice furate.
Dimitris Mardas, adjunctul ministrului de Finante, a declarat luni, in fata comisiei parlamentare, ca Berlinul datoreaza Atenei 278,7 miliarde de euro, potrivit calculelor efectuate de catre autoritati contabile. „Imprumutul” din timpul ocupatiei este evaluat la 10,3 miliarde de euro. Campania in vederea obtinerii unor compensatii a luat amploare in ultimii cativa ani, in contextul in care grecii au traversat o perioada extrem de dificila, din cauza masurilor de austeritate impuse de catre UE si FMI in schimbul unui imprumut in valoare de 240 de miliarde de euro destinat salvarii Greciei de la faliment.
Alexis Tsipras a acuzat frecvent Germania pentru dificultatile care au decurs din impunerea masurilor de austeritate. Premierul grec a infuriat Berlinul amenintand cu presiuni in vederea obtinerii de reparatii in toiul negocierilor vizand deblocarea unei noi transe din imprumut. Germania a respins in mod repetat solicitarile Greciei, subliniind ca si-a onorat obligatiile, inclusiv printr-o plata – in valoare de 115 milioane de marci germane – efectuata in 1960.
Comentarii
Adauga un comentariu